Още от ранните години на автомобилизма, производителите използват моторния спорт

...
Още от ранните години на автомобилизма, производителите използват моторния спорт
Коментари Харесай

Историята на една автомобилна легенда: Mercedes 190E 2.5-16 Evo II

Още от ранните години на автомобилизма, производителите употребяват моторния спорт за един от най-ефективните способи да промотират своите модели. И макар че до 50-те процесът е възпрепятстван на два пъти поради двете международни войни, надпреварите с коли са съдействали за появяването на новаторски и мощни спортни коли, създадени на пистата и планувани за елементарния клиент и публичната пътна мрежа, написа профилираното издание Autoevolution.

Три десетилетия по-късно, моторният спорт - а в тази връзка и спортните коли - влизат в ново измерение, с помощта на забележителния прогрес във връзка с аеродинамиката и инженерните технологии. Формула 1, пистовите шампионати за туристически коли и надпреварите по устойчивост стават все по-популярни, а рали спортът навлиза в златната си епоха, с помощта на навлизането на турбокомпресорите и системите за задвижване на четирите колела.
 Снимка 646646

Технологиите, които виждат бял свят в моторния спорт, бързо минават и в уличните коли, което довело до основаването на някои именити модели. А какво по-хубаво от спортен автомобил, който можеш да караш по публичната пътна мрежа. Един от тях е Mercedes 190E 2.5-16 Evolution II.

ВСИЧКО ЗАПОЧВА С РАЛИ

Не, тази специфична серия на паметната 190-ка не е създадена за рали автомобил, само че тя съставлява връхната точка в упоритостта на Mercedes при започване на 80-те да вземе присъединяване в Световния рали шампионат (WRC).
 Снимка 646645

За да сторят това, германците разпореждат част от плана на английските специалисти от Cosworth, които създават 4-цилиндровия мотор с впечатляващата мощ от 300 к.с.

Англичаните взели към този момент действителен цилиндров блок Mercedes M102, който окомплектовали с напълно нова 16-клапанова цилиндрова глава, основана софтуерно на сходен съставен елемент, който Cosworth създава за болид от Формула 1 по това време.Така или другояче, досега, в който въпросният 2.3-литров (впоследствие наедрял до 2.5-литров) атмосферен мотор бил приключен, рали колите към този момент прекосявали към турбокомпресори и 4х4, което принудило Mercedes да се откаже от концепцията си за присъединяване в шампионата. Вместо това германците се ориентирали към новосформирания си локален шампионат за туристически коли - DTM. Именно там моделът се потвърдил като доста способна спортна машина, а с цел да бъде хомологиран той, Mercedes трябвало да създаде известна численост " цивилни " коли.
 Снимка 646642

КОНКУРЕНТ НА BMW M3

До 1989 година в DTM преобладават модели на Volvo, Ford, Rover и BMW, като последните печелят две от първите пет издания на шампионата. На този декор Mercedes започват присъединяване си със своя Evolution I, който показва конкурентоспособност през сезона, само че в последна сметка купата през 1989 година е извоювана от Роберто Равалия и неговото BMW M3.

BMW в допълнение усложняват задачата на своите сътрудници, като в края на годината показват усъвършенствана версия на спортния си автомобил, който назовават M3 Sport Evolution. Mercedes не се бави дълго с отговор на този ход, представяйки еволюция на своя автомобил, който назовава Evolution II.
 Снимка 646636

УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛ

В Mercedes бързо си дават сметка, че колата би трябвало да стане по-бърза, а с цел да реализиран това било належащо да се усъвършенства аеродинамиката на купето. За задачата германците назначили професор Рихард Еплер - уваважан експерт в региона на аеродинамиката от Университета в Щутгарт. Именно той създал коренен пакет от аеродинамични брони, спойлери и прагове за Evo II.

Новите детайли били създадени от фибростъкло и минали през проби във въздушен тунел, с цел да потвърдят своята успеваемост.

Подобно на предходните версии, Evo II можел да излезе по пистите на DTM, само че единствено в случай че компанията пусне на пазара 500 улични бройки. И по този начин, през 1990 година на автомобилното ревю в Женева дебютира цивилния вид на Evo II за наслада на всички почитатели.
 Снимка 646641

АГРЕСИВЕН ОТВЪТРЕ - ЛУКСОЗЕН ОТВЪТРЕ

Въпреки че уличната версия не разполага с всички екстри на спортната машина, аеродинамичният пакет не е измежду тях. Най-голямото задно крило, инсталирано до този миг на сериен Mercedes, е разполагаем и тук, като съгласно формалната информация пакетът понижава въздушното противодействие и води до постигането на аеродинамичен коефициент то 0.29.
 Снимка 646643

Лудият външен тип обаче не значи, че интериорът е спартански. Точно противоположното. Уличното Evo II разполага с извънредно първокласен интериор, в действителност най-луксозният, който в миналото е вграждан в купе на 190E. Колата разполага с електрически стъкла, кожена тапицерия, електрически седалки с отопление, климатик, и декоративни детайли от същинско дърво, освен това изцяло общоприетоо.

Нещо повече - новият модел продължава да разполага с големите дискови спирачки и хидравличното, самонивелиращо се окачване от своя предходник. Впечатляващото е, че от особено копче в интериора, водачът може да избере мечтаната от него височина на окачването.
 Снимка 646635

ПРОЕКТИРАН ОТ COSWORTH, НАСТРОЕН ОТ AMG

Подобно на Evo I, Mercedes 190Е 2.5-16 Еvo II се задвижва от същия 2.5-литров 4-цилиндров мотор, единствено че тук той е модифициран от тунинг експертите AMG. Същите хора усилват компресията, оборудват мотора със спортна изпускателна система, прибавят по-агресивни валове, по-голяма дроселова клава, модифициран всмукателен тракт, както и високопроизводителна горвна система.
 Снимка 646640

Резултатът е мощ от 233 к.с. при 7200 об/мин и 245 Нм оптимален въртящ миг при 5000 об/мин. Може би в наши дни сходни индикатори не звучат изключително впечатляващо, само че за атмосферен мотор, създаден през 1990 година, е било повече от положително достижение.

Цялата мощ задвижва задните колела благодарение на 5-скоростна механична трансмисия и диференциал с лимитирано превъртане и електронноуправление (ASD).

УСПЕШНА DTM КАРИЕРА

Подобрената прави спортния си дебют през 1990 година в шестия кръг в шампионата DTM, провел се на пистата " Нюрбургринг ". Двете коил се ръководят от заводските водачи на AMG-Mercedes Курт Тиим и Клаус Лудвиг.
 Снимка 646651

За страдание, нито една от двете коли не съумява да приключи надпреварата. Нещо повече - нито един от идващите 11 кръга от шампионата не се оказва сполучлив за тима.

AMG-Mercedes печели един-единствен подиум през тази година, като Тиим финишира трети зад Джони Чикото с BMW и първенеца Ханс-Йоаким Щук с Audi, които също са новаци в DTM.
 Снимка 646652

През идната година, колата бележи забележителен прогрес в представянето си. Клаус Лудвиг финишира втори при водачите, а първата конструкторска купа в историята на DTM е извоювана от AMG-Mercedes.

Пред 1992 година поостарялото Evo II донася втора шампионска купа на Лудвиг и оказва помощ на AMG-Mercedes да отбрани конструкторската си купа.

КАКВО съдебна експертиза СЛУЧВА С КОЛАТА ДНЕС

Всички 502 улични бройки от Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evolution II, които са били нужни за хомологирането на спортната кола, са създадени в границите на една година - 1990-а. Само две от тях били боядисани в сребристо сиво по избор на своите заможни купувачи, а останалите 500 коли получили синьо-черен металик, който германците назовават Blauschwarz.
 Снимка 646650

В мощните си години, Evo II се съревновава с BMW M3 Sport Evolution, както по пистите, по този начин и на пазара. Все отново BMW съумява да продаде 98 коли повече от Mercedes.

Въпреки това, обаче, сега моделът на Mercedes е доста по-скъп. Според статистиката за осъществените покупко-продажби, добре непокътнати екземпляри Evo II се търгуват за към 300 000 $, което е с близо 100 000 $ повече от междинната цена на M3 Sport Evolution.
 Снимка 646647

И до момента в който Mercedes основава доста по-луди модели, въодушевени от моторния спорт, като CLK DTM AMG, да вземем за пример, Evo II остава един от най-легендарнитесерийни модели и един от най-щурите коли, основани с хомологационна цел пред 90-те.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР