Още от появата на вируса SARS-CoV-2 беше съобщено, че диабетът

...
Още от появата на вируса SARS-CoV-2 беше съобщено, че диабетът
Коментари Харесай

Отключва ли COVID диабет?

Още от появяването на вируса SARS-CoV-2 беше обявено, че диабетът е един от най-важните рискови фактори за тежък COVID-19 и свързаната с него смъртност. От друга страна, появяващите се доказателства допускат характерно влияние на COVID-19 върху самия диабет.

Още предходната година проф. Цветалина Танкова, шеф на Клиниката по диабетология в Университетска профилирана болница за интензивно лекуване по ендокринология " Акад. Иван Пенчев ", заяви, че има доказателства, че инфекцията със SARS-CoV-2 може да докара до развиване на захарен диабет. " При към 14% от пациенти, приети в болница с COVID-19, в това число и при хора без рискови фактори за болестта, се следи поява на новооткрит диабет ", уточни тя и посъветва всички пациенти, които са били приети в болница с COVID-19, да се изследва равнището на плазмена глюкоза.

Оказва се, че освен при тежко боледуване на Коронавирус може да се отключи автоимунното заболяване. " Има повишаване на новооткритите случаи на диабет вид 1. Само за три месеца тази година имахме сред един или двама новооткрити диабетици в късна форма на болестта - нещо, което преди се случваше много по-рядко. Прави ми усещане, че при младежи, прекарали COVID-19 зараза, се отключва захарен диабет вид 1 ", сподели за Dir.bg ендокринологът от Университетска болница " Лозенец " доктор Десимира Миронова.

Диабетът е измежду най-често докладваните съпътстващи болести при пациенти, инфектирани с Коронавирус. Хората с диабет са с нараснала неустойчивост към инфекции заради нарушена функционалност на фагоцитиращите кафези. Предишни проучвания на негенетични механизми, които способстват за развиването на диабет вид 1, оповестяват за съществуване на вирусни инфекции преди диагностицирането на диабет. Това включва ентеровирусни, риновирусни и респираторни вирусни инфекции. При проучване на диабета и пандемичния грип, огромно изследване в Норвегия оповестява за нараснала периодичност на диабет вид 1 при лица с лабораторно доказан грип. Подобно на COVID-19 и връзката му с диабет вид 1, създателите му заключават, че не е ясно дали грипът е предизвикал пациентите да развият диабет или просто е ускорил развиването му.

COVID-19 инфекцията нормално е обвързвана с неприятен гликемичен надзор и нараснал риск за кетоацидоза (едно от най-опасните остри затруднения на захарния диабет, което може да докара до диабетна кома или даже до смърт), изключително при пациентите с диабет вид 2.

" Голям е шокът за младеж, когато е диагностициран с диабет, само че дръзвам да кажа, че колкото по-рано е открит, толкоз по-обучен и порядъчен е пациентът. Много по-често при захарен диабет вид 1 контролът е в пъти по-добър и с доста по-малко затруднения, в сравнение с при захарен диабет вид 2, където най-честата причина за неговото отключване е наднорменото тегло и затлъстяването, и надлежно неналичието на воля и дисциплинираност, с цел да може да бъде поддържано вярното тегло ", сподели доктор Миронова.

Тя е безапелационна, че при слагане на диагноза захарен диабет вид 1 не би трябвало да бъдем песимисти: " Имаме доста образци на спортисти, които с това заболяване са постигнали редица триумфи като Боян Петров, който със захарен диабет вид 1 изкачваше хилядници. Има и доста други хора, които са образец за добър надзор на болестта. Работи и се решения в бъдещето ".

Тъй като случаите на нововъзникнал диабет, както и остри, тежки метаболитни затруднения на действителен диабет, се следят при хора с COVID-19 в целия свят, учени от King " s College, Лондон и Monash University, Мелбърн, сътвориха интернационалния клиничен указател CoviDiab, с цел да дефинират представянето и хода на диабета при вирусната зараза.

Регистърът би трябвало да отговори на въпросите дали измененията в метаболизма на глюкозата, които пораждат остро при тежка форма на COVID-19, ще продължат след отзвучаване на COVID-19; в случай че диабетът премине, пациентите остават ли изложени на по-висок риск от предстоящ диабет; дали това събитие съставлява неочаквана поява на типичен диабет вид 1 и вид 2 или е нов вид диабет? Отговорът на тези въпроси е приоритет от жизненоважно значение за лекуването, следенето и наблюдението на всички наранени.

Д-р Миронова обаче напомня, че измежду рисковите фактори, както за тежък Коронавирус или следващи инфекцията затруднения, по този начин и за отключване на диабет е наднорменото тегло и затлъстяването.

" Много рисков е факторът затлъстяване и даже наднормено тегло на майката преди забременяването, както и по време на бременността. Разполагаме с голям брой изследвания по тематиката, които сочат, че дами със затлъстяване или с нарушаване в метаболизма по един или различен аршин, забременяват по-трудно и самата им бременност е по-високорискова. Ето за какво ние наблюдаваме такива бременни редовно - почти през месец, месец и половина, във връзка с метаболизма на глюкозата. Те са доста по-рискови за развиване на захарен диабет по време на бременността. Това, което е значимо да се означи, е, че 12-15 кг е максимумът на повишаване на тежестта за интервала на бременността. Ако тежестта надвишава тези килограми, то става рисково за самото дете след раждането - има възможност да развие затлъстяване, а след това и захарен диабет вид 2. Така че още преди да се роди детето, майката би трябвало да стартира да мисли за това какъв метод на живот ще му обезпечи и какъв образец ще му даде във връзка с вида хранене и двигателна интензивност ", споделя ендокринологът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР