Oще от най-ранна детска възраст ни учат, че преди да

...
Oще от най-ранна детска възраст ни учат, че преди да
Коментари Харесай

Внимание! Това са храните, които мием неправилно

Oще от най-ранна детска възраст ни учат, че преди да изядем нещо, първо би трябвало да го измием. Това се е трансформирало в табиет и даже не се замисляме.

Пускаме водата, изплакваме продукта и по-късно го готвим и консумираме. Оказва се обаче, че въпреки цялостен живот да сме правили нещата по този елементарен метод, има някои тънкости, които е добре да знаем.

Например избрани артикули се мият по друг метод, от този, по който сме привикнали. Трябва да знаем тези детайлности, с цел да сме сигурни, че се грижим вярно за хигиената и здравето си.

Предлагаме ви да се запознаете с няколко известни хранителни продукта, които нормално почистваме по неверен метод.

Замразени плодове и зеленчуци

Няма две отзиви, че тези храни улесняват живота ни. Само ги слагаме в тенджерата, сготвяме ги и сме подготвени. Но въпреки че практиката е преди да бъдат замразени, зеленчуците да се измият във вода, няма по какъв начин да сме сигурни, че това на 100% е правилно. Освен това, в случай че ще ги приготвяте на доста висока температура, това няма да е проблем, само че в случай че ги обичате ал денте, би трябвало да методите като с пресни зеленчуци – измийте ги добре, с цел да премахнете мръсотията и бактериите, които могат да оцелеят при по-ниски температури на подготвяне.

Ориз

Всяка добра стопанка знае, че оризът би трябвало да се измие, преди да се прави с него каквото и да е. Повечето обаче се лимитират до едно изплакване. Той обаче би трябвало да се мие най-малко 3-4 пъти преди готвене (особено дългозърнестият ориз). Основната заплаха се крие в нишестето по ориза. Именно поради него оризът се слепва при варене. Също по този начин се предлага да изплаквате и другите зърнени култури като царевицата и житото.

Миди и стриди

Всички морски артикули с черупки би трябвало да се мият доста усърдно, даже да са купени замразени, защото могат да бъдат цялостни с пясък и други мръсотии.

Млякото и млечните артикули

Едва ли си представяте, че млякото може да се измие. Тук става въпрос за съда, в който то се държи. Препоръчва се преди отварянето да измиете опаковката. Стотици клиенти допират опаковката, взимат я, с цел да прочетат етикета, връщат я назад и така нататък Щом отворим бутилката, бактериите върху опаковката могат елементарно да влязат в самото мляко.

Риба

Освен в случай че няма да консумирате сурова риба, не е нужно да я миете. Високата температура на подготвяне ще убие всички бактерии. Ако изплакнете суровата риба, по-лесно ще разпространите бактериите из кухнята ви. Имайте поради, че след рязането на рибата би трябвало усърдно да измиете ръцете си, дъската за рязане и потребления нож.

Зеле

Може да ви звучи необичайно, само че какъвто и да е типът на зелето, то би трябвало да се измие добре. Важно е да се означи, че в случай че ще готвите карфиол, би трябвало да го разделите на розички и да почистите всяка от тях. Ако пък ще готвите алено или бяло зеле, би трябвало да премахнете горните 2- 3 листа. За да се отървете от скритите буболечки и бактерии, поставете зелето в мивката, напълнете я с вода, прибавете малко оцет и оставете зелето за няколко минути. След това изплакнете зеленчука с чиста вода.

Напитките в кенче

Макар че всички просто отваряме кенчето и пием от него, това не е хигиенично. Ако няма да го миете, най-малко го забършете, преди да го отворите. Тези питиета нормално пътуват в прашни камиони и доста хора в магазина ги пипат.

Маруля

Най-правилният метод да изчистите марулята е да измиете всяко едно листо по настрана и даже да ги оставите накиснати в студена вода за няколко минути. След това я изплакнете под студената бликам, написа Zdrave.to. Накрая я поставете на чиста кухненска хартия, с цел да се отцеди.

Ябълки

Няма спор, че най-полезни са свежите плодове, които не са обработвани с химикали. Но постоянно би трябвало да миете ябълките преди консумация. Особено през зимата би трябвало да бъдете по-старателни. Проучвания демонстрират, че в случай че потопите плодовете във вода с малко сода за 12 минути, множеството химикали ще бъдат отмити.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР