Още от най-древни времена болестите са съпътствали човечеството. Хората навсякъде

...
Още от най-древни времена болестите са съпътствали човечеството. Хората навсякъде
Коментари Харесай

Тайни български илачи от 1922 г. морят куп болести

Още от най-древни времена заболяванията са съпътствали човечеството. Хората на всички места по света са били покосявани от най-различни заразни болести. Разград и неговото население също не са изключение и претърпяват доста епидемии.

Повече информация от какво е боледувало популацията на лудогорския град, по какъв начин се лекували другите болести, за тайната на бактериологията описват пожълтелите страници на старите разградски вестници, споделиха уредниците от Регионалния исторически музей Нели Николова и Виктор Костадинов, представени от Българска телеграфна агенция.

Морбилите, маларията, пневмонията и скарлатината са били единствено част от заболяванията, които се разпространявали в Разград, съгласно известия в разнообразни издания на локалната преса през годините.

За заболеваемостта от скарлатина в Разград и района оповестява вестник "Независим седмичник " в броя си от първи ноември 1940 година. Публикацията е на началника на вътрешното поделение при Разградската държавна болница доктор Лило Астарджиев.

"От направените изследвания за времето от 1922 година и 1933 година в България заболеваемостта от скарлатината се отличава с понижение, като смъртността от нея също спада. В Разград скарлатината е била относително едва публикувана, само че с наклонност на нарастване. Така през 1932 година има девет болести, през 1938 година спадат на седем, само че през идната 1939 година броят на заболелите към този момент се е покачил на 25 ", написа медикът.

В публикацията се отбелязва, че скарлатината в огромна част е мощно заразна болест за детската възраст, само че не изключва от заболяване и възрастните. Заради заплахата от болест и с цел да се избегнат рискови затруднения от заболяването, които се отличават с огромна злокачественост и в доста случаи остават като недъзи през целия живот на преболедувалия се вземат строги ограничения за битка със скарлатината.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР