Още от началото на демократичните промени в България нямаме ясна

...
Още от началото на демократичните промени в България нямаме ясна
Коментари Харесай

Христо Христов: Филм разказва какво се случва със Златния ни резерв по време на комунизма

Още от началото на демократичните промени в България нямаме ясна държавна политика за преосмисляне на тоталитарното минало и осъществяване на декомунизация в България. Това сподели журналистът Христо Христов в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.  

Въпросната декомунизация включва и декомунизация в образованието, а точно – приемане на такива образователни стратегии, които да подхождат на обективния прочит на българската история от интервала, добави той. " Истината за този комунистически режим си пролича след написването на новите учебници през 2019 година Беше основана една комисия от професионални историци, която поправя всички операции, сменени обстоятелства или липса на съответни обстоятелства в първичните планове на учебниците на разнообразни издателства “, съобщи Христо Христов.  

Журналистът е един от сценаристите на документалния филм " 16-та република “, който споделя за опитите на тоталитарния режим за обединение на България със Съюз на съветските социалистически републики. 

Има няколко претекста Съюз на съветските социалистически републики да откаже да трансформира България в 16-та република, изясни той. " България на процедура безусловно следва външната политика на Съюз на съветските социалистически републики. Работата на репресивния уред на Българска комунистическа партия в лицето на " Държавна сигурност “ е подчинена категорично на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и руските служби. В стопански проект Съюз на съветските социалистически републики стои и на входа, и на изхода на българската стопанска система. На второ място, руското управление има заблудата, че надали не с този акт Тодор Живков желае да сложи българския народ на богатата софра на руските нации. Кремъл не е сигурен каква би била реакцията в другите страни от Източния блок, които държат на своята национална еднаквост. Това би основало проблем и в границите на този руски блок. И не на последно място – каква би била реакцията на Запада “, разясни Христо Христов.  

Второто предложение от Тодор Живков към Москва е доста по-сериозно идеологически, стопански и културно подплатено с оглед всестранното взаимоотношение във всички браншове сред Народна република България и Съюз на съветските социалистически републики, добави той.  

Филмът споделя какво се случва със Златния запас на страната ни по време на комунистическия режим. През 1991 година Главна прокуратура открива, че на процедура той е бил подарен на Москва с еднолично решение на Тодор Живков. " Това е един престъпен акт. Златото е изнесено година и половина по-рано, сякаш за краткотрайно предпазване в държавната банка в Москва, защото по това време се взима решение да бъде построен по-сериозен трезор в Българска народна банка. Там той остава до 1960 година, когато е разпродаден “, описа Христов. 

Премиерата на кино лентата бе на 31 май в кино " Одеон “. " Интересът беше голям и киното се принуди да направи втора, спомагателна прожекция. Киното ще излъчва кино лентата от 9 юни в продължение на две седмици “, сподели още Христов. От 9 юни ще стартират прожекции и в други кина “ добави журналистът. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР