Още от началото на декември коледният дух вече витае във

...
Още от началото на декември коледният дух вече витае във
Коментари Харесай

Коледни празници с котка – за какво трябва да внимаваме

Още от началото на декември коледният дух към този момент витае във въздуха и царува радостно раздвижване в очакване на празника. Украсяваме домовете си и вършим проекти за Бъдни вечер. Не единствено вие, само че и четириногите ви любимци намират коледната украса за неустоима, а най-големи рискове крият гирляндите и топките за елха. Тук ще ви разкрием защо би трябвало да внимавате най-много по Коледа, в случай че имате котка у дома.

Опасности дебнат на всеки ъгъл.

Дори това да е най-съзерцателното време през годината, съветваме ви да следите изключително зорко пухкавите си другари в интервала към Коледа. Многобройните красиви дрънкулки постоянно крият сериозна заплаха за дребното животно. Любителите на котки нееднократно са преживявали драматичен случай с четириногото си тъкмо в този интервал.

Котките се усещат привлечени най-много от коледната елха. Те я възприемат като свое персонално дърво, на което да си точат ноктите, и незабавно хукват да се катерят по нея. Ако дръвчето не е закрепено крепко, може да се прекатури и да нарани любимеца ви. Гризането на дървесната кора или на подредените в букети борови клончета също може да има неприятни последствия. Погълнатите иглички предизвикват съществени стомашно-чревни проблеми, а етеричните масла в тях може да отровят котките. Риск съществува и в случай че пият вода от вазите, в които са натопени клонките, или облизват козината си, по която е полепнала борова смола. Притежателите на котки не трябва да употребяват и ароматни масла и пръчици, защото съдържат отровни за животните субстанции. Същото важи и за спрея за сняг.  

Опасните предмети са най-привлекателни за котките по Коледа.

По природа котките са любопитни към всичко, което се движи. Ето за какво трепкащият пламък на свещите, блещукащите лампички и гирлянди на елхата, както и панделките, с които са завързани подаръците, са гибелни играчки. Котето може да се заплете в лентите или гирляндите и дори да се удуши. Някои пухчовци даже обичат да захапват кабели, като по този начин рискуват да ги удари ток.

Съблазнени от пламъка на свещите, доста котки желаят да ги прегледат по-отблизо. При това може да си навлекат неприятни изгаряния и даже да си подпалят козината, която по начало е елементарно запалима. Затова е най-добре да купувате безвредни LED свещи. Когато си играят с панделките за дарове и гирляндите, котките може да ги обхванат и ще се наложи да бъдат отстранени посредством интервенция. 

Коледната декорация също е забавна за игра, тъй като по този начин хубаво свети на светлината и даже се движи, когато стане течение. Но в случай че играчката е стъклена или порцеланова, при счупване  може да аргументи външни, а погълне ли животното някое парче, и вътрешни пострадвания. Затова ви предлагаме да декорирате коледното си дърво с играчки от дърво, плява или нечуплива пластмаса.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР