Още осем студенти станаха стипендианти на АЕЦ „Козлодуй”, след като

...
Още осем студенти станаха стипендианти на АЕЦ „Козлодуй”, след като
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй обяви своите нови стипендианти

Още осем студенти станаха стипендианти на АЕЦ „ Козлодуй”, откакто на 4 ноември подписаха своите контракти за включване в стипендиантската стратегия на централата. Това са студентите бакалаври от компетентност „ Топлоенергетика и нуклеарна енергетика” в Технически университет (София) Виктория Мондешка и Тереза Пеева (І курс), Иван Янков (ІІІ курс), Иванина Окяшева (IV курс) и Миглена Вълчкова, готвеща магистратура по „ Ядрена енергетика” в същия университет. От Софийски университет „ Св. Климент Охридски” са Детелин Паспалов и Александър Георгиев – І курс в бакалавърската стратегия „ Ядрена техника и нуклеарна енергетика”, и Христо Христов – записал магистратура по „ Ядрена енергетика и технологии”.
За първи път стипендианти на АЕЦ ще бъдат и първокурсници. Те се възползваха от опцията за програмата да аплайват и възпитаници, приключили с висок триумф междинното си обучение и записани в постоянна форма на образование в насочени към нуклеарния бранш специалности в Техническия и Софийския университет.
От май тази година други четирима студенти към този момент са стипендианти на атомната централа.
За всички тях АЕЦ „ Козлодуй” поема ангажимент да дава стипендии по 1000 лв. на учебен срок и да заплаща семестриалните такси на цената на държавна поръчка до довеждане докрай на съответната просветителна степен. По време на образованието си младежите ще покачват своите познания и умения в действителна работна среда, като организират в централата заплатен стаж и процедура.
След дипломирането си те ще се причислят към екипа на АЕЦ, който ще обезпечава дълготрайната употреба на нуклеарните мощности. Студентите споделиха, че вероятността да работят в АЕЦ „ Козлодуй” е главното, което ги е стимулирало за присъединяване в стипендиантската стратегия, както и опцията да се развиват като експерти в България.
Ето и мнението на първокурсниците, които от тази есен стартират да се образоват по комплицираните специалности, които са избрали, като стипендианти на АЕЦ „ Козлодуй”:
Виктория Мондешка – Аз съм от Козлодуй, родителите ми работят в централата, баба ми и дядо ми също са работили тук. И макар че фамилната традиция повлия на избора ми на компетентност, когато стартира семестърът, разбрах, че това е моето нещо, усещам се на място, забавно ми е и когато завърша, желая да работя в АЕЦ.
Тереза Пеева – В стипендиантската стратегия на централата доста ми хареса опцията, която се дава за работа тук. Условията са чудесни, от теб се желае единствено да учиш. А какво по-хубаво от това да работиш по специалността, която си изучавал.
Детелин Паспалов – Именно стипендиантската стратегия на АЕЦ беше повода да запиша тази компетентност. Да изучаваш толкоз забавна материя и да получаваш поддръжка е голям късмет за един младеж, който желае да се развива.
Александър Георгиев – Смятам, че за младите е значимо да останем в България, в района, където сме родени, и тази стратегия на АЕЦ „ Козлодуй” ни дава опция за това. Аз съм от Враца, знам доста за централата, знам, че компанията има необикновено отношение към своите чиновници, което бе още една причина да стана стипендиант на АЕЦ.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР