Още около 1000 къщи са били наводнени в руския град

...
Още около 1000 къщи са били наводнени в руския град
Коментари Харесай

Грижата на Путин за руснаците - Оренбург плува под водите на ре...

Още към 1000 къщи са били наводнени в съветския град Оренбург за 24 часа до неделя сутринта, само че равнището на водата в река Урал, която минава през града, е почнало да спада, оповестиха публични лица.

" Миналата нощ към момента беше много напрегната ", сподели заместник-кметът Алексей Кудинов, съгласно съветската държавна осведомителна организация РИА. " Почти 1000 жилища са били наводнени през последните 24 часа ", съобщи Ройтерс.

Урал стартира да се отдръпва рано в неделя, оповестиха от администрацията на Оренбург в приложението за известия Telegram.

 

След няколко дни на навод нения по река Урал, наводненията в съветския град Оренбург надминаха формалните упования и доближиха рекордно високи стойности. Стотици хиляди хора бяха евакуирани в Русия и Казахстан.

Това са най-големите наводнения в Русия от десетилетия насам, като бяха породени от изобилните снеговалежи през зимата, които се стопиха по-бързо от предстоящото през април, написа Associated Press.

 

В събота равнището на водата в река Урал доближи съвсем 12 метра в Оренбург - повече от 2,5 метра над равнището, което се счита за сериозно.

" Очакваме това да бъде платото: Няма да има по-нататъшно повишаване, обстановката ще се стабилизира, а по-късно ще стартира спадът ", написа губернаторът Денис Паслер в Telegram.

Около 3000 къщи са били под вода единствено в града.

" От тази заран се следи нарастване на броя на наводнените домове и от ден на ден региони се изтеглят ", съобщи в събота Елдар Рахметов, чиновник от съветското Министерство на изключителните обстановки.

Междувременно в цяла Русия са евакуирани повече от 120 000 души.

 

Наводненията доближиха и до прилежащ Казахстан, изключително до северния град Петропавловск, където беше наранено електрозахранването.

По данни на казахстанското министерство на изключителните обстановки над 103 000 души са били евакуирани в цялата страна.

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев анулира и планувания за средата на юни Международен конгрес в Астана " заради тежките наводнения в Казахстан и нуждата от разпределяне на финансови средства за очистване на следствията и подкрепяне на засегнатите жители ".

 

" Провежда се всеобща евакуация ", заяви в петък кметът на Оренбург Сергей Салмин в Telegram, като инструктира жителите на няколко региона на града да " вземат със себе си документите, медикаментите и стоките от първа нужда и неотложно да изоставен домовете си ". Кметът дефинира обстановката с наводненията като " извънредно рискова " и прикани локалните поданици да не " губят време ".

 

Регионът е дом на близо 2 милиона души, само че не е ясно какъв брой от тях са били помолени да изоставен домовете си, написа CNN.

 

Преди това Кремъл съобщи, че съветският президент Владимир Путин ще получи отчети от губернаторите на трите съществено наранени района: Оренбург, Курган и Тюмен.

Жителите нееднократно са се обръщали към президента с молба за помощ. Видеозаписи в обществените медии демонстрираха стотици протестиращи, събрали се пред кметството в Орск, Оренбург, които скандираха " Срам! Срам! " и " Путин, помогни! ". На други фрагменти се вижда по какъв начин стачкуващите упрекват страната, че " не прави нищо ", и подлагат на критика кмета на града Василий Козупица.

" Храним чиновниците на министерството на изключителните обстановки с пирожки и кнедли и им носим термоси... Козупица не може да обезпечи даже чиновниците на изключителните обстановки. Срам! ", чува се да споделя една от дамите.

Юлия Навална, вдовицата на починалия съветски опозиционен водач Алексей Навални, също разкритикува Кремъл.

" Изглежда, че управляващите в нашата страна в никакъв случай не са готови за нищо. През зимата те са неподготвени за студове и снежни стихии, през лятото - за пожари, а напролет - за наводнения ", написа тя във вторник в X.

 

Българският боен блогър Дани Иванов публиува фрагменти от наводненията:

 



 



 





 

Особено скандално е видео, на което питат група мъже, тръгнали с лодки дали отиват да избавят хора. " Не, ледник ", дава отговор един от тях.

 



 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР