Още няма задържани за атентата срещу Иван ГешевБомбата насочена, за

...
Още няма задържани за атентата срещу Иван ГешевБомбата насочена, за
Коментари Харесай

Съмнителен автомобил обикалял мястото на взрива

Още няма арестувани за атентата против Иван Гешев
Бомбата ориентирана, с цел да не порази единствено гумите на бронирания автомобил на основния прокурор

Взривът се чул на 300 метра

Автомобил, който съмнително обикалял към мястото, където бе осъществен атентатът против основния прокурор Иван Гешев, бил сниман от охранителни камери на заведения и частни домове в региона, научи “Труд news ” от източници, близки до следствието. Дни преди гърмежа, еднакъв автомобил бил засечен в региона. На няколко пъти той отивал към посока Самоков, след което в къс период от време се прибирал назад към София. Това се сторило подозрително на проверяващите и те са почнали издирването на автомобила, както и на пасажерите в него. Вероятно обаче, в случай че колата в действителност е била употребена от забърканите в атентата, тя е била с крадени номера и несъмнено към този момент е опожарена, считат осведомени.

Както “Труд news ” писа, бомбеният атентат против Иван Гешев бе осъществен на изострен завой на пътя Самоков-София до местността Ярема малко след 11,30 ч в понеделник. Главният прокурор се прибирал от среща с младши прокурори в Цигов чарк, когато до кортежа му избухнала адската машина, която съгласно специалисти е с 3-килограмов тротилов еквивалент. По знамение няма потърпевши при терористичния акт. Служебният вътрешен министър заяви, че към този момент има обвинени за атентата. От прокуратурата обаче отхвърлиха коментар. До публицистичното привършване на броя арестувани нямаше.

Частици от секундата са избавили живота на Иван Гешев, сподели шефът на Националното разследване Борислав Сарафов. Според проверяващи атентаторите са избързали с активирането на бомбата и по този начин взривната вълна е минала по предните десен фар и калник на автомобила. “Взривната вълна и осколките са били ориентирани от банкета на пътя към пътното платно. Става въпрос за извънредно огромен брой осколки, извънредно мощен гърмеж от тротилов еквивалент. Въпрос на частици от секундата е било гърмежът да бъде посрещнат със страничната, необятната част на автомобила, а не с предната дясна част.

Мнението на всички специалисти е, че тези железни сачми са сложени с концепцията да пробият автомобила и бронировката и да убият намиращите се вътре пасажери. Ако гърмежът е бил във вратите, евентуално тези стоманени сачми са щели да пробият бронировката ”, сподели Сарафов.

Военен специалист, поискал анонимност, разкри пред “Труд news ”, че най-вероятно атентаторите преднамерено си избрали мястото за гърмежа да е с леко нагорнище към пътя. Така адската машина е била ориентирана към горната част на бронирания автомобила - вратите и прозорците. Иначе, на еднакъв терен, взривната вълна е могла да порази единствено гумите. Експертът е безапелационен, че майсторите на бомби имат личен неповторим почерк и по това по какъв начин е направена една адска машина, проверяващите могат да стигнат до създателя ѝ.

Според хора, които живеят в покрайнините, гърмежът се чул на към 300 метра. Първоначално помислили, че още веднъж е станала злополука на острия завой, само че след това разбрали, че става въпрос за бомба.
Ясен Тодоров, зам.-шеф на НслС: Ударната вълнa е била доста мощна


“Огромен шанс е имал основният прокурор, че се е придвижвал с брониран автомобил ”, сподели Ясен Тодоров, заместник-директор на Националната следствена работа. Според него евентуално атентатът е подготвян дълго време и мястото за залагане на бомбата също е деликатно подбрано.

“Най-общо мнението на специалисти е, че имаме работа с доста добре квалифицирано и проведено мероприятие, целящо физическо очистване на несъмнено лице или лица. Взрив, подложен на място, уместно да нанесе провали върху преминаващи МПС с голяма поразяваща мощ. Ако попадението е било на точното място и върху МПС с незадоволителна отбрана, евентуално жертвите щяха да са не една и две ”, сподели той. И добави, че се чакат резултатите от назначените експертизи. Предварителното мнение е, че ударната вълна е била доста мощна, а скоростта, с която са били изстреляни сачмите е била с 10 пъти по-висока от скоростта, с която стреля автоматизирано оръжие. Тодоров разяснява и изказванията, че кратерът след гърмежа е прекомерно плитък. “Кратер може да има, когато има ориентиран гърмеж надолу. Когато има ориентиран гърмеж, целящ да порази преминаващи транспортни средства, поразяващата мощ ще е ориентирана встрани, а не надолу ”, сподели той. Според него Иван Гешев в деня преди атентата е бил без брониран автомобил.

Атентатът не е инсценировка, а в общественото пространство се популяризират хипотези и конспирации, които объркват обществеността, сподели Ясен Тодоров.

След опита за нападение
Гешев на посещаване в Турция


Главният прокурор Иван Гешев е на посещаване в турския град Истанбул за присъединяване в първата Паневропейска районна конференция на Международната асоциация на прокурорите. Това става дни след атентата против обвинител №1.

Домакин на форума е основният прокурор на Турция Бекир Шахин. Символичен мотив за семейството е и 100-годишнината от основаването на турската република. Темата на събитието е “Ефективни следствия в ерата на дигитализацията ”.

Участници в конференцията са ръководителите на прокуратури и проверяващи органи от Европа, Централна Азия, Съединени американски щати.
Форумът ще бъде открит от основния прокурор на Турция, основния прокурор на Азербайджан и вицепрезидент на Международната асоциация на прокурорите Камран Алиев, министъра на правораздаването на Турция Бекир Боздаг и ръководителя на Върховния касационен съд Мехмет Акарджа. “Работната стратегия е съсредоточена върху следствието на разнообразни закононарушения и провокациите пред тяхното сполучливо откриване в границите на подема на дигитализацията в светове мащаб ”, споделиха от прокуратурата.
Алекс Флорин Флоренца, Главен прокурор на Румъния: Това е офанзива срещу демокрацията


Главният прокурор на Румъния Алекс Флорин Флоренца осъди нападението с взривно устройство против Иван Гешев и акцентира, че е нужна твърда интервенция на правосъдните органи за секване на активността на проведената престъпност, съобщи организация Аджерпрес.

В прессъобщение, Флоренца показва поддръжката и солидарността на румънската правосъдна власт към Иван Гешев и неговото семейство, съобщи Българска телеграфна агенция. Румънският основен прокурор осъжда нападението и показва убеденост, че правораздаването в България ще постави всички старания за идентифициране и заблуждение под отговорност на отговорните лица. Алекс Флорин Флоренца акцентира, че битката с корупцията и проведената престъпност би трябвало да бъдат непрекъснат блян на органите за използване на закона. Според румънския основен прокурор случаят, засягащ Иван Гешев, е “атака по адрес на демокрацията, опит за подкопаване на правовата страна, на фундамента, върху който стои модерното общество ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР