Още не съвзела се от поражението на президентските избори турската

...
Още не съвзела се от поражението на президентските избори турската
Коментари Харесай

Ново дело, заплашващо политическото му бъдеще, започна срещу кмета на Истанбул

Още не съвзела се от провалянето на президентските избори турската съпротива понесе нов удар против вероятностите си за реванш, откакто съд даде ход на дело против една от най-ярките й звезди по обвиняване за манипулиране на търг.

Процесът против кмета на Истанбул Екрем Имамоглу стартира по-малко от три седмици откакто президентът Реджеп Ердоган опроверга прогнозите на социолозите и очакванията на съперниците си и завоюва балотажа на президентските избори.

 Изборите в Турция: Ердоган оцеля, Путин, Орбан и Вучич му честитиха Изборите в Турция: Ердоган оцеля, Путин, Орбан и Вучич му честитиха

Имамоглу е изправен пред евентуална присъда затвор от три до седем години и възбрана за политическа активност, в случай че бъде приет за отговорен. Той към този момент беше наказан на повече от две години затвор през 2022 година за засегнатост на държавни чиновници и в случай че присъдата му бъде доказана, ще бъде лишен от присъединяване в политиката. Неговото дело в четвъртък беше отсрочено за 30 ноември.

Кемал Полат, юрист на Имамоглу, сподели, че изказванията в делото за манипулиране на търг, свързани с времето му като кмет на област Бейликдузу, са неоснователни и могат да бъдат употребявани от политици.

" Подготвеният обвинителен акт е празен от правосъдна позиция. Разследването на действията, разказани в обвинителния акт, беше анулирано от Държавния съвет ", съобщи юристът.

Наследството на опозицията

В същото време се ускориха апелите победеният претендент за президент на опозицията Кемал Кълъчдароглу да подаде оставка като ръководител на Републиканската национална партия на Имамоглу. Въпреки че Кълъчдароглу отхвърли намерено да каже дали ще се кандидатира на партийния конгрес през есента, се счита за евентуално, че той ще се отдръпна.

" Ще отворя изцяло пътя за смяна, не се тормозете ", сподели той пред парламентарната група на своята партия във вторник. " Задължение на капитана е да върне кораба безвредно назад в пристанището ", добави Кълъчдароглу, предполагайки, че може да задържи юздите още известно време.

Мнозина виждат Имамоглу, който прикани за " цялостна смяна ", като най-силния кандидат да размени Кълъчдароглу.

" Не можем да създадем грешката да вършим същите неща и да продължим по нашия път ", сподели Имамоглу пред кореспонденти предходната седмица във връзка загубата на партията на последните три президентски избора.

Но други също се борят за позицията на Кълъчдароглу и решението ще зависи от това кой може да събере повече поддръжка в партията.

Имамоглу се изстреля в центъра на вътрешната политика, откакто завоюва кметските избори в Истанбул през 2019 година, нанасяйки най-голямото проваляне на Ердоган, откогато пристигна на власт през 2002 година

Критиците на Ердоган споделят, че той е подчинил турските съдилища на волята си и мнозина виждат делата против Имамоглу като опит да му се пречи политически. Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването отхвърлят това.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР