Още не е ясно дали безплатните превози ще са само

...
Още не е ясно дали безплатните превози ще са само
Коментари Харесай

Кметът на Париж предложи дебат за напълно безплатен обществен транспорт

Още не е ясно дали безплатните транспорти ще са единствено за 2.2 млн. поданици на истински Париж, или и за 12 млн. души от столичния регион Ил дьо Франс.

Още по тематиката
Пет града в Германия отхвърлиха да тестват концепцията за безвъзмезден градски превоз
от Дневник,27 фев 2018
Брюксел вкарва безвъзмезден градски превоз и възбрана за придвижване при замърсен въздух
от Дневник,23 фев 2018 Социалистката Ан Иналго, кмет на Париж, прикани да стартира спор за въвеждане на напълно безвъзмезден публичен превоз в града като радикална мярка за понижаване замърсяването на въздуха в столицата. Идеята ѝ незабавно бе посрещната с рецензии от консерватора Валери Пекрес, началник на IDFM - транспортното сдружение в Ил дьо Франс, регионът към Париж, съгласно който тя значи, че финансовото задължение ще падне на плещите на данъкоплатците.

Идалго разкри самодейността си в изявление за деловото издание Les Echo ден преди общинският съвет да реши дали да вкара 220 хиляди карти Navigo, които да бъдат безвъзмездни за възрастни парижани. Идеята за изследване на икономическата целенасоченост и дебата е той да се води до локалните избори през 2020 година, на които - в случай че се кандидатира - е допустимо да се срещне с Пекрес.

Крайното решение е на общинския съвет

" За да подобрим публичния превоз, би трябвало да го създадем освен по-скъп, по-редовен и по-комфортен, само че и би трябвало да преосмислим цялата система за цените за пътешестване ", съобщи кметът. Според нея всички огромни градове в света се пробват да разработят " чиста подвижност " и да подобрят качеството на въздуха посредством понижаване броя на колите по улиците. Това изисква градският превоз да стане по-привлекателен, а колите да останат в периферията на транспортния модел.

Подробното икономическо изследване, което тя счита да разпореди след няколко седмици, би трябвало да отговори на въпросите за разнообразни разновидности и друга степен на безвъзмезден превоз. " Не желая да предопределям въпроса, а да придам обективност на разговора. Мястото да се вземат сходни решения е общинският съвет. "

Кой го употребява, по какъв начин се финансира

Във Франция има близо 20 общини, в които към този момент има безвъзмезден превоз. Мината година Ниор вкара тази услуга за своите 120 000 поданици, с помощта на това агломерацията Обан е утроила от 2009 година насам трафика на рейсовете си, а в Компиен тази процедура съществува от 40 години. Талин е единствената европейска столица, въвела от 2013 година безвъзмезден публичен транспорт за локалните поданици.

Проблемът във Франция освен в това да бъдат уверени хората да слязат от колите си. В приблизително огромни френски градове половината от бюджета за публичен превоз идва от налог, плащан от вяка компания с повече от 10 чиновници, до момента в който в Ил дьо Франс бизнесът поема 60%, а 28% са от покупката на билети и карти от жителите. Работодателите заплащат и 50% от картите Navigo на своите чиновници.

Доводите на рецензия Валери Пекрес

Валери Пекрес подлага на критика пред Radio Classique концепцията на кмета, тъй като Париж събира от билети и карти 3 милиарда евро годишно " и ние се нуждаем от тези средства ". Днес целта ни е да модернизираме превоза и в случай че пълтиците на заплащат, ще би трябвало да го създадат данъкоплатците, добавя той. Годишният действен бюджет на транспортната компания е 10 милиарда евро

Освен това съгласно него е непочтено да има безвъзмездни пътувания за парижани, само че не и за жителите на предградията. Идалго не е уточнявала дали има поради единствено 2.2 милиона поданици на столицата или всичките 12 милиона души в Ил дьо Франс.

Проучване на " Евростат " от 2015 година демонстрира, че Париж към този момент е с едни от най-голямети дялове на градския превоз в Европа - над 60% от хората употребяват метро, рейсове и градски влакове, а малко над 25% споделят, че се движат из града с колата си. Какви ограничения взе дотук Париж

- кметът трансформира улиците около Сена в паркове и строи повече алеи за велосипедисти

- до 2020 година би трябвало центърът да бъде неразрешен за коли на бензин и дизел

- в дни на мощно замърсяване влиза в действие проект за периодично повтаряне през ден на колите съгласно това дали регистрационният им номер приключва с четно или с нечетно число.

- от 2017 година е въведена винетна система, с която стикери с разнообразни цветове означават на какъв брой години и какъв брой замърсява всеки автомобил, с цел да може да се вкарват селективни забрани

- кметът предложи картата Navigo да стане безвъзмездна за парижани над 65-годишна възраст с по-малко от 2200 евро приход (3400 евро за фамилна двойка), както и за към 20 000 души с друга степен на инвалидност; плануваният разход е 12 млн. евро, тъй като пенсионерите към този момент употребяват субсидираната карта Navigo Améthyste.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР