още на 3 декември. По-късно, на 14 декември, Антикорупционната комисия

...
още на 3 декември. По-късно, на 14 декември, Антикорупционната комисия
Коментари Харесай

След проверките на КПКОНПИ: От обществените поръчки за тролеите във Враца и Стара Загора лъсна корупция

още на 3 декември. По-късно, на 14 декември, Антикорупционната комисия удостовери тази информация.

Служители на дирекция „ Противодействие на корупцията “ са ревизирали две публични поръчки – едната за доставка на 9 тролейбуса, а втората – за доставка на 13 електрически рейса, 13 станции за постепенно зареждане и една бързозареждаща станция към тях.

Обществените поръчки са на обща стойност от 32 027 089,53 лв., от които 26 000 000 лв. са безплатна финансова помощ и 6 027 089,53 лв. - лично финансиране. Възложител е общинското сдружение „ Тролейбусен превоз – Враца “ ЕООД.

И двете поръчки са извоювани от еднакъв реализатор – „ Авто Инженеринг Холдинг Груп “ ЕООД. По първата е подписан контракт, като през юли тази година са доставени девет тролейбуса. Според получените данни и постъпилия сигнал, според контракта и техническата спецификация към него тролейбусите са произвеждане на полска компания, само че в реалност те са създадени от беларуско държавно дружество, без да е открито дали дават отговор на нормативните условия за транспортни средства в Европейски Съюз.

Проверката на КПКОНПИ касае и данни за получени неследващи се облаги от длъжностни лица, в това число такива, заемащи висши обществени длъжности, при избора на реализатор на поръчките и последващия надзор на доставките. От комисията ще изискат документи и ще снемат пояснения от длъжностни лица в общината и в общинското сдружение „ Тролейбусен превоз – Враца “.

Установено е, че е получена неследваща се имотна полза, както и нарушавания при доставката на тролейбусите – не са изпълнени параметрите, категорично посочени в техническото предложение и спецификацията към подписания контракт. В резултат на това в употреба са въведени транспортни средства, които не са били предмет на публичната поръчка и са създадени от беларуско държавно сдружение, без да е открито дали дават отговор на нормативните условия за транспортни средства в Европейски Съюз.

В община Стара Загора и общинското сдружение „ Тролейбусни и автобусни транспорти “ ЕООД инспекцията стартира на 29.11.2021 година във връзка с две публични поръчки за доставка на 55 нови дизелови рейсове (висок екологичен клас) на стойност 35 639 108 лв., както и на 33 нови електрически рейса и 18 двойни зарядни станции и 2 комплектни трансформаторни станции на територията на тролейбусното хранилище в града, на стойност 49 103 999 лв.. Финансирането е със средства по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “, а възложител е общинското сдружение за тролейбусен и автобусен превоз. Спечелилите поръчките за рейсовете са чешко и полско сдружение, а за електрическите рейсове – българско.

В хода на инспекцията са изискани документи, снети са пояснения от чиновници на общинската администрация, представители на възложителя, външни лица и специалисти, взели участие в процедурите.

Установени са данни за осъществени незаконни дейности от лице, заемащо висша обществена служба, изразяващи се в превишаване на пълномощията му и оказване на влияние в процеса по подготовка и осъществяване на публичните поръчки за установяване на съответен участник за реализатор, за което същото лице е получило неследваща му се имотна полза.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР