Още миналата седмица проф. Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и

...
Още миналата седмица проф. Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и
Коментари Харесай

Омбудсманът настоява центровете за хора в риск да бъдат компенсирани заради сметките за ток

Още предходната седмица проф. Ковачева изпрати писмо до вицепремиера и финансов министър Асен Василев, обществения министър Георги Гьоков и ръководителя на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика Искрен Арабаджиев, в което предизвести, че над 24 неправителствени организации, снабдители на обществени услуги, търсят подпомагане, тъй като не могат да покрият разноските си за електрическа енергия, природен газ и заплати. Така на процедура е застрашено естественото действие на този тип услуги и съществува действителен риск от утежняване на поддръжката за хиляди хора в уязвимо състояние.

Вчера публичният бранител изпрати такова писмо и в Комисията по енергетика с гледище да се подхващат незабавни дейности по застраховане действието на обществените услуги и гарантиране на правата както на потребителите, по този начин и на работещите в системата.

„ В качеството си на публичен бранител бих желала да подчертая, че обществените услуги имат определящо значение за практикуване на правата от хората, намиращи се в спешна обстановка, и за воденето от тях на заслужен, деен и самостоятелен живот. Достъпът на нуждаещите се от поддръжка до обществени услуги разрешава на тези хора да поемат надзор върху личния си живот, като част от общество, което е приобщаващо, солидарно и поддържа правото на персонален избор и независимост “, е мнението на Диана Ковачева.

Тя предизвестява още, че в обстановката съществено наранени ще се окажат и потребителите на обществените услуги над 18 години, на които таксите за януари 2022 година към този момент ще бъдат изчислени въз основа на новите цени на електрическата енергия и природния газ. Това значи, че ще има нарастване на таксите с сред 30% и 40%, което за хора в уязвимо състояние, каквито са хора с увреждания и възрастни хора, с ниски приходи, ще се окаже непостижима тежест.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР