Още едно зубърче се роди в Източните Родопи. Малкото е

...
Още едно зубърче се роди в Източните Родопи. Малкото е
Коментари Харесай

Новородено в стадото зубри в Източните Родопи

Още едно зубърче се роди в Източните Родопи . Малкото е мъжко и е родено през втората половина на май месец. Това е четвъртото животно, което се ражда на независимост на юг от Дунав, откакто през 2019 година зубрите бяха освободени в дивата природа на Родопите по стратегия за възобновяване на популацията.

Така стадото към този момент наброява 12 животни, а в грижите за бебето са ангажирани всички. От екипа на фондация " По-диви Родопи " са следили, че всички женски са се отделили от стадото и са се върнали след близо две седмици с към този момент укрепналото новородено.

След освобождението им от адаптационната ограда през 2019 година животните последователно са почнали да заемат екологичната си ниша и да правят сезонни миграции - есента и зимата прекарват в по-ниската част на Дивечовъден сектор " Студен бунар " , а напролет последователно се качват към по-високите и мъчно налични елементи на региона.
 Снимка 533786
Източник:

Първите животни в региона докарани в Дивечовъден сектор " Студен бунар " през октомври 2013 година от Германия. През 2017 година две млади животни, подаяние от зоопарка в Зул, Германия се присъединени към групата, а през октомври 2020 година още два зубъра още веднъж подаяние от два европейски зоопарка - унгарския зоопарк Сощо край град Ниредхаза и Братиславския зоопарк в Словакия.

Зубърът, именуван още европейски бизон, е един от знаците на природозащитата в Европа. Неговата история е образец за това по какъв начин единствено в границите на 100 години един тип може да бъде доведен до ръба на изгубването, само че с доста старания може да бъде и възобновен. Зубърът е и най-голямото тревопасно животно в Европа и основен тип за отворените горски екосистеми. В Студен бунар зубрите съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и още доста редки и застрашени типове животни и птици.

Възстановяването на зубрите в Родопите е взаимна самодейност на Национално ловно-рибарско съдружие " Съюз на ловците и рибарите в България " и Фондация " По-диви Родопи " и е от част от дейностите по възобновяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР