Още едно висше учебно заведение във Франция - университетът Рен-2

...
Още едно висше учебно заведение във Франция - университетът Рен-2
Коментари Харесай

Франция евакуира втори университет, окупиран от протестиращи студенти

Още едно висше образователно заведение във Франция - университетът " Рен-2 " в района Бретан, блокиран през април от съперници на просветителната промяна, бе евакуиран през днешния ден от силите на реда " умерено и без произшествия ". Това заяви неговият президент Оливие Давид, представен от организация " Франс прес ".

" След траялото над 4 седмици блокиране на заведението бях заставен да се обърна към силите на реда ", съобщи той в официално съобщение.

Решението за изтегляне на " Рен-2 " - университет с 25 000 студенти, 700 преподаватели и 900 административни чиновници, " се наложи поради невъзможността да преговаряме с Генералната студентска асамблея и студентските представителни организации ", изясни президентът.

Той изрази вяра скоро да бъде още веднъж обезпечен достъпът на личния състав до работните места, на студентите - до аудиториите и лабораториите, също и да бъдат готови " с приоритет " изискванията за изпитите, планувани от 17 до 28 май.

През април протестиращи студенти бяха изведени от полицията от парижкия център Tolbiac, който е обвързван с университета " Париж - 1 - Пантеон - Сорбона ". Броженията из университетите във Франция не престават към този момент няколко седмици. Студенти стачкуват против промяната в достъпа до висше обучение, тъй като виждат в нея опит за въвеждане на " селекция ", показва Агенция Франс Прес.

В телевизионно изявление предишния месец френският президент Еманюел Макрон сподели, че " професионални подбудители към нарушение на публичния ред " са забъркани в митингите. Той предложи на студентите, вместо да стачкуват, да се готвят за изпитите.

След обещания на държавното управление, че ще може да се държат изпити, редица университети бяха деблокирани от сили на реда. Кабинетът повтори, че е належащо да се реформира висшето обучение, достигнало сериозна точка.

В момента всеки френски юноша, взел матура и получил диплом за приблизително обучение, има право да продължи в университет - теоретично по собствен избор, против възнаграждение едвам от неколкостотин евро годишно. За редица французи това символизира равенството сред жителите, само че управляващите виждат в създалото се състояние повода за днешното препълване на университетите. В момента близо 80 на 100 от жителите на Франция са дипломирани среднисти и нахлуват във факултети, образованието в които надвишава техните благоприятни условия, добавя Агенция Франс Прес./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР