Още едно с антитела срещу COVID-19 се роди у нас.

Още едно с антитела срещу COVID-19 се роди у нас. ...

Второ бебе с антитела срещу коронавирус се роди у нас

Още едно с антитела срещу COVID-19 се роди у нас. Това стана в частна болница в столицата, съобщава БНТ. Преди три дни .
Такива случаи на бебета с антитела все още не се случват често. Както и при предишния случай антителата са преминали през плацентата, докато майката на Адриан е била болна от COVID-19.

Лекар разкри какъв е шансът бебе да се роди с антитела срещу COVID-19 Лекар разкри какъв е шансът бебе да се роди с антитела срещу COVID-19
Коронавирусът засяга и групата на бременните жени. За щастие, бебета рядко могат да се инфектират, защото вирусът не преминава през пла...
Момченцето е на три дена, тежи 3 килограма и 100 грама, 50 сантиметра, от София. Вече се е срещал с COVID-19. Когато била в осмия месец от бременността си, майка му се разболяла. "Изкарах го много леко, не съм пила никакви антибиотици, лекарства, бебето се чувстваше добре през цялото време. Щеше ми се да не му се случват тези неща от толкова малък, обаче това ще го направи само по-силен, така че всичко ще е наред, надявам се", споделя Лилия Иванова.
Адриан е здрав и е добре. Лилия била наблюдавана през цялото време на бременността си в болницата. Там знаели за коронавируса и веднага щом се родил с цезарово сечение, му бил направен тест. "Той даде положителни IgG-антитела, които ние интерпретираме най-вероятно като преминали трансплацентарно майчини антитела, тъй като IgM е отрицателен, а той всъщност е маркерът за активна болест и при възрастни и при новороденото", казва пред националната телевизия д-р Валентина Гергинова, неонатолог.
"Все повече, вероятно, ще стават тези случаи на новородени с положителни антитела, интересното е това, че във времето се твърдеше, че не преминава болестта и не преминават майчините антитела трансплацентарно. Предстои да го видим от научна гледна точка", обяснява още д-р Гергинова. В болницата, в която работи, вече е имало шест майки с активен COVID-19. Бебета са били добре, но нито едно не е имало положителни антитела като Адриан.
"Майките, които им се наложи да го прекарат, докато са бременни, да не се притесняват, най-важното е да са спокойни, за да е добре бебето", споделя Лилия Ивановa.

Рускиня прегърна бебето си след 51 дни на апаратно дишане заради COVID-19 Рускиня прегърна бебето си след 51 дни на апаратно дишане заради COVID-19
Рускиня, приета в болница в напреднала бременност с потенциално фатално увредени бели дробове заради COVID-19, прегърна бебето си. Тя г...

Източник: actualno.com