Още една глоба от 2000 лева отнесе фирмата „ГРИЙНС“ ООД,

...
Още една глоба от 2000 лева отнесе фирмата „ГРИЙНС“ ООД,
Коментари Харесай

Още 2 бона глоба за оранжерията край Пловдив, където ДАНС нахлу и спипа нелегални работници

Още една санкция от 2000 лв. отнесе компанията „ ГРИЙНС “ ООД, на територията на чийто обект 10 украинци бяха изхванати от ДАНС, полицията и Инспекцията по труда откриха незаконни служащи по време на инспекция.

Припомняме, че с решение на Районен съд-Първомай, доказано и от Административен съд Пловдив, бе доказано Наказателно разпореждане на Директора на Дирекция „ Инспекция по труда “ - Пловдив, с което на компанията бе наложена имуществена глоба в размер 2000 лв. по Закона за трудовата миграция и трудовата подвижност.

10-те незаконно работещи украинци са били хванати да берат домати в оранжерия в село Първомай. Това е станало през май предходната година. В ДАНС, полицията и инспекцията по труда бил подаден сигнал за незаконна активност в стопанството. Служители на трите ведомства нахлули в оранжерията и почнала инспекция. В едно от остъклените уреди цялостни с домати, униформени разкрили скрити сред редовете 10 души. Те били с работни облекла и с гумените ръкавици със характерно замърсяване по тях от бране на домати. След диалог с лицата, инспекторите открили, че същите са украински жители.

Недоволни от наказването, мениджърите подали тъжба до Административен съд, в която се показва, че обжалваното решение е погрешно и незаконосъобразно. Оспорва се изводът на районния съд в Първомай, че в хода на административното наказване не са позволени основни процесуални нарушавания. Твърди се, че районният съд не е разискал основни за разногласието условия, а точно: не е открито лицето да прави каквато и да е било работа; лицето не е владеело български език документално и говоримо и не е назначен преводач; данните на лицето не са получени от паспорт или различен документ.

Изложени са възражения, че не ставало ясно по какъв начин се берат доматите в каси и контейнери и какво се има поради под характерно замърсяване от бране на домати. Навеждат се още доводи, свързани с украинският жител Н.К., на която не са снети пояснения и не била призната на работа. Твърди се, че АУАН и Национален парк са издадени от незапознат орган и не дават отговор на условията за форма и наличие, както и че липсвало ясно изложение на нарушаването. Според жалбоподателя от събраните по делото доказателства не се установявало „ Грийнс “ ООД да се явява шеф на украинската гражданка К.. Претендира се анулация на обжалваното правосъдно решение и на доказаното с него наказателно разпореждане. Иска се отсъждане на правосъдни разходи.

Ответникът по касационната тъжба – Дирекция „ Инспекция по труда “ – Пловдив обаче поддържа мнение за неоснователност на жалбата и моли оспореният правосъден акт да бъде оставен в действие. Претендира се отсъждане на правосъдни разходи.

Административен съд обаче смята и тази жалбата на притежателя на компанията за неоснователна. По този мотив компанията е наново наказана да заплати още един акт на стойност 2000 лв. на Изпълнителна организация „ Главна ревизия по труда “ София, както и 80 лв. за разходи по делото. Решението на съда е дефинитивно, се показва още в решението на съда.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР