Още един висш военен отговори на упоритите нападки на президента

...
Още един висш военен отговори на упоритите нападки на президента
Коментари Харесай

Да дадем боеприпаси на Украйна е не само морално, но и изгодно за нас


Още един върховен боен отговори на упоритите нападки на президента Радев, че вършим нещо неприятно, като оказваме помощ на Украйна да се пази против агресора Русия – нещо единствено по себе си положително, само че и потребно и преференциално за България.

Освобождаването на муниции и тяхното ободряване посредством контракт сред Министерството на защитата (МО) и ВМЗ–Сопот е мярка, която разрешава да се освободим от действен ресурс муниции, които са на края на своя експлоатационен запас. Това съобщи зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов на брифинг за медиите. Запрянов изясни, че няма никаква заплаха Българската войска да остане без муниции.

Ако в този момент не ги деблокираме и не се освободим от тях, ще се наложи скоро да си платим скъпо, с цел да ги унищожим. „ За мен не е точна декларацията на някои политици и медии, които настояват, че ще деблокираме всичко, което имаме в складовете, и по-късно ще чакаме те да бъдат попълнени “, разяснява умерено зам.-министър Запрянов, явно без да се стреми към спорове на високо равнище.

Ще деблокираме ресурси, когато получим новите, обещани да бъдат създадени за МО, изясни той. По думите му има разпоредба, с която запасите се блокират и деблокират и която регламентира какъв брой време след деблокирането им би трябвало да бъдат възобновени.

А ето по какъв начин звучеше офанзивата на президента по-рано през днешния ден, произнесена с обвинителен звук и като от последна инстанция, каквато Радев не е: „ Изтеглиха от Народното събрание значим документ – за състава на военновременните формирования, като погазиха плановете на военната експертиза от какво въоръжение и муниции имаме потребност, с цел да ги поддържаме. В момента текат скоростни процеси на препланиране и смяна на критериите, тъй че да бъдат освободени избрани въоръжения и муниции и да бъдат оповестени за непотребни въз основата на нови планове “, сподели Радев по-рано през днешния ден.

„ Всички военновременни формирования, които Народното събрание е задължило МО да има подготвеност да активизира – техните ресурси са налични “, съобщи Атанас Запрянов. Ако се наложи да вършим готовност, можем да ги въоръжим и да бъдат подготвени да водят война. Оперативните ресурси са отвън формированията, уточни още той.

Това, което България ще даде на Украйна с втория транш военна помощ, по същина и темперамент е като в първия транш – непотребни муниции и някои механически средства, изясни още заместник-министърът.

Решението за ускорение на процеса за освобождение на спомагателни оперативни ресурси е взето, тъй като в МО има писмо от ВМЗ–Сопот, че заводите (които през цялото време на войната в Украйна са в 24/7 режим на работа и създават в пъти повече, в сравнение с преди това) са в положение в изпреварващи периоди да възстановят това, което е обещано, разяснява Запрянов.

Президентът Радев се оплака през днешния ден и че не е осведомен със листата с въоръжението, поискано от президента на Украйна Володимир Зеленски.

Ако президентът желае такава информация, има ред, по който той може да я изиска и никой няма да му я откаже, отговори зам.-министър Запрянов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР