Още един регион в страната влезе в третия етап от

...
Още един регион в страната влезе в третия етап от
Коментари Харесай

COVID картата на България: Цялата страна вече е в тъмночервената зона

Още един район в страната влезе в третия стадий от националния проект за битка с пандемията . Също така последната област у нас, която беше в алената зона на картата, показваща заболеваемостта - Кърджали, мина прага от над 500 инфектирани на 100 000. Така, от през днешния ден цяла България към този момент е в тъмночервено .
 карта на епидемиологична конюнктура по райони oronavirus.bg

Новите случаи на ковид в страната през последните 24 часа са 9871 , демонстрират данните на Единния информативен портал при направени 41 967 теста. Активните случаи са 234 012, а като оздравели са регистрирани 3069.

Починалите с COVID-19 за последното денонощие са 71 . В болница са настанени 5526, като 509 от тях са в интензивно поделение.  Новоприетите в болнични заведения са 781, като 80,2 % от тях са неимунизирани.
Според специалисти от Българската академия на науките пандемията няма да завърши с Омикрон, защото новият вид също е почнал да мутира. И до момента в който страната ни остава на последните места по имунизация против ковид, вследствие на пандемията оглавихме друга ранглиста -  първи сме по приложимост на антибиотици в Европейския съюз, показва.

Въпреки че Русе към този момент е в третия стадий за стягане на ограниченията, интензивните отделения в града не са запълнени.

„ В последните две седмици се следи по-голям напън в доболничната помощ ”, сподели доктор Димитър Гетов.

По-голямата част от инфектираните прекарват инфекцията леко, споделят от Белодробната болница.

„ Повечето се нуждаят от симптомачтична терапия, дребна част от от тях от антибиотична терапия ”, увери Гетов.

Дори и да нямат потребност от лекуване с антибиотик обаче, всеобщо болните у нас прибягват сами до него, регистрират от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

„ България е единствената страна в Европа, където имаме към 18% повишаване на потреблението . И това е доста обезпокоително, тъй като всички останали членки рапортуват понижаване ”, сподели доцент Иван Иванов.

Тенденцията се вижда и от продажбите в аптеките. Експерти припомнят, че честата приложимост на антибиотици ги прави все по-неефективни, защото бактериите мутират, а последствията ще са за всички. „ Резистентните бактерии, които се селектират в резултат на свръх използването на антибиотици, по-късно могат да заразят човек, който в никакъв случай не е употребявал антибиотици и да причинят също толкоз тежка зараза, както при човек, който е употребявал антибиотици ”, съобщи Иванов.

Надеждата на учените е, че със затихването на пандемията ще се ограничи и приемът на антибиотик. Прогнозата обаче е, че коронавирусът няма да си отиде изцяло.

„ Ще има още разновидности. Имунизациите понижават риска от разновидност на вирусите. Не по-малко от 80% световно в света би трябвало да има ваксинирани хора, с цел да може тази зараза да бъде овладяна ”, разяснява акад. Богдан Петрунов.

Според него е допустимо имунизацията против COVID-19 да се слага всяка година - според от появилите се нови разновидности.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР