Още един от тютюневите складове - емблема на Пловдив, предстои

...
Още един от тютюневите складове - емблема на Пловдив, предстои
Коментари Харесай

Ще бъде ли съборен още един тютюнев склад в Пловдив?

Още един от тютюневите хранилища - емблема на Пловдив, следва да бъде съборен и на негово място да се издигне жилищно-административна постройка.

От няколко дни строителни служащи отстраняват част от покрива на тютюневия склад на бул. " Христо Ботев " 51. Към момента постройката няма статут на недвижима културна полезност. Затова община Пловдив е подписала документите на вложителя, с които се желае срутване.

Преди време обаче в Института по културно завещание към Министерството на културата е задействана процедура за отбрана, защото тютюневият склад попада в историческата зона " Филипопол-Тримонциум-Пловдив ".

Предстои профилираният експертен съвет към министъра да се произнесе дали тютюневият склад, дружно с още 11 здания, съставляват и единична културна полезност.

Фирмата вложител, притежател на която е почетният консул на Молдова у нас Веселин Чипев, възнамерява да отстрани склада и да издигне на негово място постройка с жилищни и административни пространства.

За Българска национална телевизия представител на компанията съобщи, че разполагат с всички нужни документи за законното унищожаване на постройката.

Направили са и снимане на склада, с цел да може бъдещата сграда да включва доста от архитектурните детайли от фасадата на остарялата постройка. За да ревизира случая на място, в Пловдив дойде шефът на Националния институт за културно завещание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР