Още един казус с гражданство - това на председателя на

...
Още един казус с гражданство - това на председателя на
Коментари Харесай

Председателят на СГС няма българско гражданство, съобщи правосъдният министър

Още един проблем с поданство - това на ръководителя на Софийския градски съд Алексей Трифонов. Правосъдният министър проф. Янаки Стоилов е внесъл във Висшия правосъден съвет документи, съгласно които Трифонов няма българско поданство. Има ли право тогава да заема поста и какво ще стане с постановените присъди? Съдийската гилдия стартира инспекция на проблема.

Алексей Трифонов е роден през 1972 година в Курск. Майка му е гражданка на Съветския съюз, а татко му българин. През 1988 година, когато е 16-годишен, на Трифонов е публикуван Акт за раждане от столичния регион " Изгрев ", само че става известно има неясноти в информацията за поданството му.

Тя е спорна, тъй като при пресъставянето на Акта за раждане не са открити основанията за придобиване на българско поданство, сподели проф. Янаки Стоилов, длъжностен министър на правораздаването.

По конвенция за отбягване на двойното поданство сред България и Съветския съюз, настояща все още на раждането на Алексей Трифонов, в период от една година родителите му е трябвало да заявяват чий жител ще бъде той. При липса на декларация се приема, че е жител на страната, на чиято територия е роден.

От своя страна Върховен административен съд във връзка оборване на конкурсна процедура за избор на ръководител на съда се е произнесъл. Той се е позовал на документите, които е имал съдията, и е приел че има българско поданство. Т.е. има известно несъгласие в това, което се съдържа в масивите за популацията и това, което е постановил съда, добави проф. Янаки Стоилов, длъжностен министър на правораздаването.

Съдът тогава е приел, че откакто е бил настоящ арбитър, значи Алексей Трифонов е български жител, защото такова е законовото условие за назначение на тази позиция. По делото е прибавен и документ, че Трифонов не е и не е бил жител на Руската федерация.

Изискани са спомагателни документи по отношение на писмото на министъра на правораздаването. Част от тях са от министерство на правораздаването, други са от общините, сподели Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет.

Ако се откри, че Алексей Трифонов няма българско поданство, той ще стане апатрид - т.е. човек без поданство. Ще би трябвало да бъде преустановен мандата му като ръководител на Софийския градски съд, а подписаните от него документи ще могат да бъдат атакувани по правосъден ред.

Говорим за административни актове. Това е практиката на Върховен административен съд и в административното право. Административен акт публикуван при липса на подготвеност е незабележим, добави Боян Магдалинчев, представляващ Висш съдебен съвет.

Присъдите и правосъдните решения, които Алексей Трифонов е издал като арбитър ще останат в действие и няма да бъдат наранени от проблема.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР