Още един драматичен ден в британския парламент. Предстои гласуването по

...
Още един драматичен ден в британския парламент. Предстои гласуването по
Коментари Харесай

Драматичен ден в британския парламент

Още един трагичен ден в английския парламент. Предстои гласуването по законопроекта за блокиране на опцията за излизане от Европейския съюз без договорка. Това е следващ епизод от конфликта сред премиера Борис Джонсън и депутатите за това кой да управлява процеса на овакантяване. Премиерът към този момент няма болшинство, откакто през вчерашния ден един от консерваторите се причисли към друга партия. Очаква се по-късно Джонсън да внесе предложение за насрочване на избори, по което също ще има избор.

Дебатите в Камарата на общините по проектозакона за блокиране на Брекзит без договорка са в разгара си, само че политическият градус доближи високи стойности още по-рано по време на отговорите на премиера Борис Джонсън на въпроси на депутати. Избягвайки отговори на неуместни въпроси, Джонсън повтаряше неговата мантра, че ще изведе страната от Европейски Съюз на 31 октомври, тъй като това е волята на народа. Той още веднъж се закани да свика изключителни общи избори, в случай че изискат от него да отсрочи Брекзит и атакува водача на лейбъристите Джеръми Корбин за предлагания законопроект:
Борис Джонсън, министър-председател: Това държавно управление ще изведе страната от Европейския съюз на 31 октомври. Има единствено едно нещо, което стои на пътя ни и това е законът за капитулация, който водачът на опозицията предлага.
Джеръми Корбин отговори, че не вижда по какъв начин може да бъде упрекван, че пречи на договарянията откакто такива въобще не се водят:

Джереми Корбин, водач на опозиционната Лейбъристка партия: Той е министър председател от шест седмици и даде обещание да се оправи с Брекзит. За шест седмици, не е показал никакви промени в проекта на премиера Тереза Мей, против който гласоподава два пъти. Тези договаряния са машинация. Само губи времето.
След разискването на проектозакона довечера, след към час, се чака първото гласоподаване. Възможно е по-късно да бъде гласувано и по предлагането на премиера за общите избори, за утвърждението на което е нужна поддръжката на две трети от депутатите. Иначе, другата най-обсъждана тематика денем са реваншистките ограничения на Борис

Джонсън против 21 депутати от неговата Консервативна паритя, които не го поддържаха нощес при гласуването в Камарата на общините. На всички тях бе наложена възбрана да вземат участие като представители на партията на идващите общи избори. Междувременно министърът на финансите Саджид Джавид, който изложи проектите си за разноските на държавното управление, разгласи, че пристигнал краят на строгите стопански ограничения. А паундът означи леко усъвършенстване след снощното проваляне в Народното събрание на Борис Джонсън.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР