Още двама палестинци бяха застреляни от израелските сили за сигурност

...
Още двама палестинци бяха застреляни от израелските сили за сигурност
Коментари Харесай

Трето денонощие вълнения в Йерусалим

Още двама палестинци бяха убити от израелските сили за сигурност в нестихващите трето денонощие безредици в Йерусалим и на Западния бряг.

Размириците бяха провокирани от рестриктивните мерки за достъп до джамията Ал-Акса на Храмовия рид.

Само за 48 часа починаха петима палестинци и трима евреи. Въпреки трагичната равносметка, израелското държавно управление няма да анулира ограниченията за сигурност в остарелия Ерусалим, които плануват построяването на пропускателни пунктове и лимитират достъпа на араби под 50-годишна възраст към джамията.

Арабската лига и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е ротационен ръководител на организацията „ Ислямска конференция”, приканиха да се зачитат правата на мюсюлманите.

Папа Франциск също прикани за разговор и сдържаност и изрази съпричастността си към околните на починалите.

-->

Християните от Витлеем проведоха протест на взаимност в отбрана на ерусалимската джамия Ал-Акса, заяви палестинската информационна организация УАФА, представена от ТАСС.

Протестът се е състоял на площада пред базиликата " Рождество Христово ".

" Палестинските християни и мюсюлмани бяха и остават един народ и ще пазят ерусалимските светини, които са тяхно национално завещание ", съобщи пред събралите се Джалал Бурхум, формален представител на придвижването " Ал Харак ал Масихи ".

Министърът по въпросите на християните в държавното управление на палестинската автономност Зияд ал Бандак упрекна израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че се пробва да трансформира спора от политически в набожен.

" Нашата акция е обръщение към международната общественост, че християните и мюсюлманите в Палестина са обединени от общата битка за освобождение от окупацията ", съобщи той.

На фона на растящите се митинги палестинският президент Махмуд Абас разгласи в петък, че " замразява контактите на всички нива с израелската страна ".

Той добави, че " това решение ще остане в действие, до момента в който израелското държавно управление не анулира признатите ограничения против джамията Ал-Акса и палестинския народ като цяло ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР