Още до края на месец септември цената на бензина и

...
Още до края на месец септември цената на бензина и
Коментари Харесай

Ще мине ли отново цената на бензина и дизела 3 лева за литър и кога

Още до края на месец септември цената на бензина и дизела за литър евентуално ще надхвърли 3 лв.. Това предвижда пред Money.bg ръководителят на Асоциацията на българските произовдители, търговци, вносители и превозвачи на горива Димитър Хаджидимитров.

Основната причина за предстоящото повишаване е нарастването на цената на петрола на международните тържища през последните два месеца, считат търговците.

Цените сега

По данни на платформата междинната цена на най-масовия бензин А95 на днешния 19 септември момента е 2.86 лева Дизелът се продава на бензиностанциите на 2.88 лева Цената на газта е 1,20 лева
 Снимка 579856
Източник:

" Големите производители на нефт взеха решение, че цени от 72 $ за барел не са задоволителни и по тази причина на два пъти понижиха добивите. В същото време през септември Съединени американски щати оповестиха, че петролните им запаси са отбелязали голям спад спрямо август, което докара до 25% растеж на цената на петрола ", коменитра Хаджидимитров.
 Защо горивата у нас нарастнаха фрапантно този месец?
Защо горивата у нас нарастнаха фрапантно този месец?

Какво се крие зад фрапантния скок на цената на пропанбутана?

Руските горива

Няма механически проблем рафинерията на Лукойл в Бургас да работи с неруски нефт. Въпросът е в периодите.

Предвижда се налагането на петролното ембарго у нас да стане в едномесечен период след приемане на законовата смяна. Сметките демонстрират, че в случай че законът бъде гласуван до края на септември, от ноември към този момент бургаската рафинерия ще премине напълно на неруски нефт.

" Този преход би трябвало да бъде по-плавен. Ако в този момент се подписа контракт за неруски нефт, най-малко 2-3 месеца са нужни, с цел да дойде той в рафинерията и да бъде модифициран ", споделя Хаджидимитров.

Търговците на горива чакат след премахването на дерогацията за съветския нефт горивата в страната да нарастнат с към 5.6 ст. за литър.

Цената на горивата в България се подвигна осезаемо още през август

Авгостувският растеж на цената на пропанбутана у нас се дължи на това, че от 1 август 2023 година държавното управление върна акциза на пропанбутана за моторно гориво, разясняват специалисти. Данъкът върху този тип гориво беше 0 лева, като антикризисна мярка, след нахлуването на Русия в Украйна и последвалия растеж на цените на горивата.

" Очакваме при тези стойности на петрола цените на бензина и дизела да се задържат на актуалните си равнища. Те може да варират с няколко стотинки, тъй като котировките им варират всеки ден. При всички положения ще имаме повече изясненост през есента ", разяснява през август пред Money.bg специалистът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев.

Близо 3 лв. за литър бензин е относително добра цена по отношение на това, което може би ни чака до края на годината. Това е мнението на ръководителя на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Предстои да разберем дали прогнозата му ще се сбъдне.
 Цените на горивата у нас потеглиха нагоре: ще продължи ли повишаването?
Цените на горивата у нас потеглиха нагоре: ще продължи ли повишаването?

След месеци на спад, обстановката през днешния ден е малко по-различна
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР