Още днес, до края на работния ден, изпълнителният директор на

...
Още днес, до края на работния ден, изпълнителният директор на
Коментари Харесай

ВетИС е в частни ръце и за нея се плащат милиони

Още през днешния ден, до края на работния ден, изпълнителният шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов чака, че системата " ВетИС " ще проработи още веднъж. Това той разгласи в ефира на БНР, откакто стана ясно, че са изпратили декларация до служебния министър на земеделието Явор Гечев с искане за оставката на Даскалов поради неработещата система.

Проф. Даскалов изясни, че тя е била блокирана след брутална хакерска офанзива, осъществена отвън територията на България. Добрата вест е, че от системата няма загуба на данни и някаква " защитна стена " е сработила, макар че системата работи със своята най-стара версия и не е била обновявана.

Държавата и в този случай е оставила всичко в ръцете на една частна компания, която да поддържа системата против една голяма сума всяка година. Сумата е с 6 нули, уточни шефът на БАБХ, само че отхвърли да уточни точната сума. Той уточни като проблем обстоятелството, че контролният код към системата е в ръцете на частната компания, а не в Агенцията по храните.

Христов посочи, че след два одита и два отчета, направени на " ВетИС " изводите не са по никакъв начин ласкави във връзка с поддържането на системата точно тъй като се употребява най-старата налична версия.

Предприети са стъпки за създаване на нова " ВетИС " система, като е почнало прекачване на данните в облака на държавното управление, посочи Даскалов. Неговото предпочитание е до март 2023 година новата система да е подготвена и при нея контролният код да е в ръцете на страната в лицето на Агенцията по храните.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР