Още четири случая на маймунска шарка са идентифицирани в Англия

...
Още четири случая на маймунска шарка са идентифицирани в Англия
Коментари Харесай

Маймунска шарка плъзна сред гейовете в Англия

Още четири случая на маймунска шарка са разпознати в Англия от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA). Така общият брой на случаите, обявени този месец, доближава седем.

Маймунската шарка е рядка вирусна зараза със признаци, сходни на тези, следени при пациенти с едра шарка — тресчица, обрив и подути лимфни възли. Докато нормално множеството пациенти страдат от леко заболяване и се възвръщат релативно бързо, болестта може да бъде съдбовно, изключително за по-младите хора, а някои хора могат да развият по-сериозни признаци.

Тези четири нови случая, три от които са в Лондон, нямат известни връзки с доказаните по-рано случаи, оповестени на 14 май и случая,. Нито един от новозаразените неотдавна не е пътувал до Западна или Централна Африка, където заболяването е ендемична и естествено се среща при гризачи и примати.

Но е открита друга любопитна и непредвидена връзка сред случаите: и четиримата инфектирани се дефинират като гейове, бисексуални или други мъже, които вършат секс с мъже.

Маймунската шарка не се смята за болест, излъчена по сексуален път, само че може да се популяризира посредством непосредствен контакт. Прави усещане, че са открити общи контакти при два от четирите последни случая.

В момента не е ясно по какъв начин хората са хванали вируса, само че рискът за популацията на Обединеното кралство сега се смята за невисок, споделят от Агенцията за здравна сигурност.

„ Това е рядко и извънредно. Бързо проверяваме източника на тези инфекции, защото доказателствата сочат, че може да има предаване на вируса на маймунската шарка в общността, публикуван посредством непосредствен контакт “, сподели в изказване доктор Сюзън Хопкинс, основен медицински консултант на UKHSA.

„ Ние особено призоваваме мъжете, които са гейове и бисексуални, да са наясно с всевъзможни необикновени обриви или лезии и неотложно да се свържат със службите за полово здраве “, продължи доктор Хопкинс.

Откакто са разпознати за първи път през 1970 година, случаи на маймунска шарка при хора са докладвани от 11 африкански страни: Бенин, Камерун, Централноафриканска република, Демократична република Конго, Габон, Кот д`Ивоар, Либерия, Нигерия, Република Конго, Сиера Леоне и Южен Судан.

Имало е голям брой произшествия, при които заболяването е била изнасяна отвън Африка. Само предходната година бяха обявени два случая на маймунска шарка при двама членове на едно и също домакинство в Англия. Случаи на инфекцията се появиха и в Обединеното кралство през септември 2018 година и декември 2019 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР