Още близо 40 хил. престъпления никога няма да бъдат наказани.

...
Още близо 40 хил. престъпления никога няма да бъдат наказани.
Коментари Харесай

Близо 40 000 престъпления у нас ще си останат ненаказани

Още близо 40 хиляди закононарушения в никакъв случай няма да бъдат осъдени. Това е броят на следствията, прекъснати поради изтекла отминалост единствено за година. Данните са от отчета на прокуратурата за 2017 година Тенденцията десетки хиляди каузи да се пращат в небитието е от години. През 2017 година има растеж в прекратените по отминалост случаи. През 2015 и 2016 година те са били надлежно 37 180 и 36 612, а през предходната - 39 067.
Общият % на разкриваемост е 43.7%, което значи, че по-малко от половината регистрирани закононарушения се разкриват макар големите средства, които данъкоплатците дават на полицията и прокуратурата. Още по-лоша е обстановката с най-масовите закононарушения - кражбите. Там обичайно разкриваемостта е към 30%, т.е. проверяващите стигат до причинителите на едвам една от всеки три обири. Това води до деформиране и в самата статистика - разминават се данните за записана и осъдена престъпност, т.е. макар че има най-вече обири, максимален е броят на наказванията за други закононарушения - общоопасните - такива са да вземем за пример палеж, нелегално държане на оръжие или муниции, написа в. " Сега ".
Другата причина за ниската наказуемост при кражбите е, че в доста случаи в едно дело се сплотяват няколко закононарушения. Така броят на кражбите мощно се разграничава от броя на делата за тях. " За поредна година няма сходство сред структурата на записаната и на осъдената престъпност. Така най-разпространените регистрирани закононарушения (против собствеността) по брой импортирани в съд прокурорски актове се подреждат на второ място ", написа в отчета.
Освен прекратените по отминалост каузи обаче в прокурорската статистика има и друго плашещо число - това на спрените каузи. През предходната година броят им е над 49 хиляди и макар че понижава по отношение на предходните две години, въпреки всичко остава доста висок. Основната причина за прекъсване на следствието е невъзможността да бъде оголен причинителят. Така на процедура излиза, че броят на спрените и прекъснати по отминалост каузи за една година подхожда на записаните за същия интервал закононарушения. Иначе казано, годишно " в кофата за отпадък " отиват толкоз каузи, колкото се образуват. За предходната година формалните данни на Министерство на вътрешните работи сочат 106 659 закононарушения.
На прокуратурата не ѝ върви и в шумните корупционни каузи, излиза наяве от годишния доклад на държавното обвиняване. В него е записано, че през предходната година за подкупи дейно са наказани едвам 25 души. За съпоставяне броят на условно наказаните е съвсем 10 пъти по-висок - 237 души. Тази статистика обобщава единствено делата от така наречен висок публичен интерес като да вземем за пример против министри, депутати, кметове и така нататък Иначе общият брой на следствията за корупция е много по-голям - близо 3000. Малка част от тях действително са влезнали в съда през предходната година - 478.
Прокуратурата регистрира и всеобщо връщане на делата от страна на съда. В множеството случаи обаче това не е проблем на съда, а на самите проверяващи. " Запазеният висок условен дял на върнати каузи, формирани за корупционни закононарушения, за проведена престъпност и за опиати, е индикатор, че не се упражнява задоволителен надзор от страна на наблюдаващия прокурор съгласно условията на Наказателно-процесуален кодекс и не се отстраняват навреме позволените процесуални нарушавания в хода на следствието. Внимание следва да се обърне и на делата за корист с европейски фондове, трафик на хора и изпиране на пари, за които при дребен брой импортирани обвинителни актове в съда е налице огромен брой върнати каузи ", написа в отчета.
Неуспехите в битката против корупцията се дължат на сложността на делата, считат от прокуратурата. " В огромната си част те се характеризират с висока правна и фактическа трудност и изискват дълготрайно следствие във времето за събиране на забележителен доказателствен материал ", регистрират прокурорите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР