Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП:БСП и нашето

...
Още акценти от интервюто със зам.-председателя на БСП:БСП и нашето
Коментари Харесай

Кирил Добрев: ПЕС не е секта и ще разбере позицията ни за Истанбулската конвенция

Още акценти от изявлението със зам.-председателя на Българска социалистическа партия:

Българска социалистическа партия и нашето партийно семейство в Европа имат интерес от по-голяма поддръжка, а това не може да се случи, когато заставаш против народа си

Българска социалистическа партия е в добра кондиция и е подготвена за предварителни избори - ние имаме огромна цел - свалянето на ГЕРБ от власт и осъществяване на другите политики, които предлагаме

Парламентът постепенно, само че несъмнено се трансформира в бутафория. Това даже не е недоразвитост, както споделя президентът, става все по-излишно

- Г-н Добрев, разногласията по Истанбулската спогодба не престават. Вие бяхте на съвещанието на Съвета на ПЕС в Лисабон, където бе призната резолюция, в която се поддържа конвенцията. Как по този начин там я подкрепихте, а в София не желаете? Или може би там не прочетохте текста и не разбрахте защо тъкмо се гласоподава?

- Разбирам, че тази тематика е надалеч по-атрактивна, в сравнение с главните тематики на въпросния конгрес - работните места и обществената отбрана, справедливото икономическо развиване, което визира и данъчните измами, битката с неравенствата на районите. Българската делегация не взе присъединяване в гласуванията, за които говорите, имаше и други противоречиви за нас тематики, които пък са допустими за делегациите от други страни. Няма по какъв начин да сме идентични, тъй като представляваме разнообразни общества.

А що се отнася до насилието - няма естествен човек, който да не е срещу насилието против дамите и децата. Българска социалистическа партия направи и законодателни промени в тази посока. Проблемът не се взема решение с това дали ще ратифицираме Истанбулската спогодба, или не. А може да бъде решен със спазването на законите и интензивно общество.

- На пленума ви президентът на ПЕС Сергей Станишев заплаши, че решението на Българска социалистическа партия ще има последствия - какво очаквате? Как ще реагират сътрудниците ви от Европа?

- Присъствал съм на конгреси на ПЕС и нямам усещане, че това е фракция. Там представляваме разнообразни общества, разговорът е извънредно колегиален. Въпрос на дейна връзка е да разбираем претекстовете за решението ни тук и имам вяра, че ще бъдем разбрани. Българска социалистическа партия значи Българска социалистическа партия. Самите ние няма да сме потребни в европейското ни семейство, в случай че нямаме поддръжката на българите. Искаме да пазиме ползите на българските жители и в случай че те, както в тази ситуация считат, че някое политическо решение или сключване на документ не е положително за тях и ще наруши полезностите и правилата им - за мен

няма значение

от ПЕС ли ще ни

изключат, на

Марс ли ще ни

изпратят

Тук става дума за отразяване мнението на хората, които живеят, работят и отглеждат децата си в България.

- Възможно ли е в този момент да преосмислите позицията на Българска социалистическа партия за поддръжка на Станишев за нов мандат отпред на ПЕС?

- Убеден съм, че нашите европейски сътрудници ще проявят схващане за позицията на Българска социалистическа партия. Всички ние - и в България, и нашето партийно семейство в Европа, имаме интерес от по-голяма и мощна поддръжка за социалистите. Това няма по какъв начин да се случи, когато заставаш против народа си. Сигурен съм, че и Сергей го схваща и нищо не постанова да преразглеждаме решението за поддръжката му.

- Съгласен ли сте с президента, че парламентарната република атрофира, а Народното събрание се е трансформирал в нотариат за законите на Министерски съвет?

- Напълно съм склонен. Живеем не в парламентарна република, а в

страната на

една партия

Тази партия държи изпълнителната власт, диктува на законодателната и се меси в правосъдната. В този смисъл президентът и вицепрезидентът са единствен дирек на разделяне на управляващите.

За страдание, няма никакво значение какво гласоподава Народното събрание. Давам образец - какво се случи с мораториума върху медикаментите. Обсъждат го в Народно събрание, гласоподават, президентът постанова несъгласие, болшинството го отхвърля. Няколко часа по-късно, след телефонно позвъняване или есемес, болшинството гласоподава противоположното в очевидно нарушаване на всички парламентарни правила. Това какво е? Парламентът постепенно, само че несъмнено се трансформира в бутафория. Това даже не е недоразвитост, Народно събрание става все по-излишно.

- Оценката ви за първата година на президента?

- Изкючително мощна година на президента с доста съответни реакции и предвидливост. Безспорно сполучлива интернационална активност на Румен Радев. Истински общественик, който с всеки минал ден натрупа от ден на ден и повече поддръжка. Ако в предизборната акция той завоюва благосклонностите на народа, то с първата си година заслужи уважението му. Ролята му е все по-съществена, тъй като уплътнява всичките си пълномощия и не се колебае да се опълчи на ръководещите аргументирано и самоуверено.

- Какво се случва в Българска социалистическа партия? В какво организационно положение е партията сега?

- 2018 година е значима за Българска социалистическа партия в учредителен проект - да си подредим къщата и да приведем структурите в предизборна подготвеност. Да въведем ново другарство и нови механизми на взаимоотношение. Силна съпротива сме на национално равнище, само че задачата е

да повишим

опозиционността

и на структурите

ни по места. Важна е противоположната връзка, която получаваме от членовете ни по време на обиколките си из страната, тъй като постоянно съм считал, че политика не се прави лабораторно - от кабинетите.

В момента най-важно е да възстановим и вдъхнем доверие в структурите, тъй като, в случай че не са мощни, не можем да вършим политика. И точно с помощта на тях партията ни е оживяла през всичките години на прехода. Мога да кажа, че Българска социалистическа партия е в добра кондиция и е подготвена за предварителни избори.

- Имате обаче проблеми в някои структури - Казанлък да вземем за пример, където се постанова Националният съвет да се намесва?

- Въпроси за решение има освен в Казанлък, а и на други места, само че това е обикновено. Българска социалистическа партия е жив организъм, в който има разнообразни отзиви и позиции. През последната година направих обзор на положението на организациите и считам, че

доста би трябвало да

работим, с цел да

задържим

силата от

президентските и

парламентарните

избори

Хубавото е, че реорганизацията вътре в Българска социалистическа партия и обновлението на парламентарната група дадоха нов живот и вяра на нашите хора по места. Съдбата на всеки един партиен член е значима за нас и той би трябвало да го усети, единствено по този начин ще бъдем още веднъж един тим.

- Как ще продължавате да работите с този състав на Националния съвет, откакто на всяко съвещание вземането на решения е съвсем на косъм, а рецензиите против Корнелия Нинова и управлението са повече, в сравнение с поддръжката?

- Ще продължаваме да работим с доста хъс и възторг, както до момента. Ние като управление имаме огромна цел - свалянето от власт на ГЕРБ и осъществяване на другите политики, които Българска социалистическа партия предлага. В партията ни постоянно е имало разнообразни отзиви и това е носело повече позитиви, в сравнение с негативи. Знаете, че истината се ражда в разногласието. Това ни прави по-адекватни на протичащото се.

Що се отнася до Нинова, тя търпи рецензии, само че не се поддава на напън. Права сте, че рецензиите от време на време идват допълнително, само че си припомням и години, когато всяко решение на управлението в Национален съвет минаваше безпрепятствено и без особени възражения - тогава нито бяхме по-силни, нито имахме по-добри изборни резултати.

Визитка
Роден на 18 април 1972 година в София

Завършил е хидрогеология в Минно-геоложкия университет и финанси в УНСС

Депутат пет мандата от Българска социалистическа партия, последно от Габрово

Зам.-председател на Българска социалистическа партия

Член на Националния съвет и на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия, мотор на предизборните акции на соцпартията

Син е на починалия вътрешен министър Николай Добрев /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР