Още 562 млн. лв. ще се разпределят в помощ на

...
Още 562 млн. лв. ще се разпределят в помощ на
Коментари Харесай

Икономическият министър обеща още пари за бизнеса

Още 562 млн. лева ще се разпределят в помощ на дребния и междинния бизнес за превъзмогване на рецесията от COVID-19, заяви икономическият министър Лъчезар Борисов на брифинг след среща с работодатели и синдикати.
Взехме решение да осигурим още една процедура и запас за оборотни средства за дребни предприятия, сподели той, съобщи БГНЕС.
„ Има сегмент от компании, до които не сме съумели да стигнем, по този начин наречените огромни дребни. Индикативният бюджет е в размер на 80 млн. лева, само че това след това може да бъде поправено “, изясни Борисов.
По думите му на срещата е било дискутирано кои компании ще могат да се възползват от тази мярка – тези с оборот над 500 000 или над 300 000 лева Той добави, че интензитетът на помощта ще бъде в размер на 100 %, а таванът продължава да е предмет на полемика: 50 000 или 100 000 лева
От налични все още средства ще има процедура по адаптиране на активността на дребни и междинни предприятия в подтекста на рецесията с COVID-19.
„ Ще включим както микро, дребни, по този начин и междинни предприятия. Дискутирахме микропредприятията да получават до 15 000 лева, дребните – до – 30 000, а междинните – до 70 000 лева 82 млн. лева е индикативният бюджет “, уточни министърът.
„ Не чакаме спадове от 20 % за идното тримесечие, само че следва тежка рецесия “, добави още той.
Министърът сподели, че средствата ще се отпускат по две линии.
„ Тези ограничения, които представихме ще бъдат финансирани по две линии. Първите две ограничения, които бях показал са за дребните предприятия. Това е допълнение на бизнеса, който е пропуснат досега с наличните процедури. И втората, която е приспособена на активността на дребните и междинните предприятия в подтекста на COVID-19, за тях ще се употребяват налични средства, които съществуват по оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “. Те ще бъдат финансирани с тези 200 млн. лева, които бяха освободени от плануванаъа процедура за финансови принадлежности към Българската банка за развиване “, изясни той и добави, че останалите две ограничения, свързани с дигитализацията, възобновяване и капацитет за напредък, както и мярката за цифрови и зелени нововъведения ще бъдат финансирани по самодейността на Европейски Съюз " React EU ". При тях се планува ведомството да обезпечава 80% от нужните за вложенията средства, а останалите 20% да са самофинансиране.
По мярката за цифровизация се планува бюджет от 291 млн. лв.. От думите му стана ясно още, че отрасловото министерство ще ръководи близо 400 млн. лева, идващи по европейската стратегия превъзмогване на коронакризата " React EU ". По тази линия и със средства по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност " ще се отпускат пари за оборотни средства. Отделно ще се финансират планове за цифровизация, нововъведения, вложения за напредък и други на дребния и междинен бизнес като при тях ще се изисква съфинансиране от 20%.
Борисов разгласи, че ще има потребност от законодателна смяна, с цел да може средствата да стигат оптимално бързо до компаниите.
Президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов разяснява, че е удовлетворен от извършената среща. „ Доволен съм от това че намираме паричен масив за възстановяване на изискванията на труд, гарантиране сигурността на служащите и чиновниците, за самостоятелни и групови защитни средства. Би било хубаво да се вършат такива среща по-често, да забележим къде сме и да пренастроим системата “, съобщи той, съобщи още БГНЕС.
Виолин Ненов от АИКБ сподели, че са удовлетворени от срещата като цяло и изрази вяра, че във връзка с разногласията  дали претендентите да са с оборот от 300 000 или 500 000 лева, позициите да се сближат.
Огнян Атанасов от КНСБ разяснява, че средствата не са малко, а проблемите по тяхното систематизиране ще бъдат изчистени.
„ Взехме общо решение, че разпоредбите, които се употребяват до момента, ще би трябвало да се употребяват и отсега нататък “, обявиха от синдикалната организация.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР