Още 14 полицейски служители пострадаха в 12-ата поредна нощ на

...
Още 14 полицейски служители пострадаха в 12-ата поредна нощ на
Коментари Харесай

14 полицая ранени при сблъсъци в Северна Ирландия

Още 14 полицейски чиновници пострадаха в 12-ата поредна нощ на конфликти в Северна Ирландия. С това броя на ранените полицейски чиновници доближи 88.

Три 14-годишни момчета бяха задържани по време на безредиците, само че по-късно бяха освободени.

Безредиците започнаха по едно и също време в лоялисткия квартал Тайгърс Бей и в католическия Ню Лодж. Лоялистите забиха горяща кола в полицейски джип, хвърляха предмети по служителите на реда и палеха кофи. От своя страна католиците обсипаха полицията със запалителни бомби и части мазилка.

Безредиците започнаха към през вчерашния ден 17:00 ч и продължиха до 01:00 ч през нощта.

Новата вълна безредици потегли на 29-ти март в Лондондери от група младежи-лоялисти, някои на по 12 години. От тогава съвсем всяка вечер има митинги, протести и конфликти, най-много към по този начин наречената "Стена на мира ", която разделя столицата Белфаст на католическа и протестантска част.

В събота се навършват 23 години от подписването на Белфастското Споразумение, което за дълго време беше поставило завършек на траялите над три десетилетия безредици в Северна Ирландия.

В четвъртък вечерта полицията употребява водно оръдие за пръв път от 6 години в Белфаст.

Полицията сътвори буферна зона, дълга няколкостотин метра, с цел да предотврати конфликти сред двете общности. И католици, и протестанти обаче продължиха офанзивите си над полицията, кояти ги държеше разграничени. Наложи се служителите на реда да доведат кучета, които да употребяват против нападателите.

Полицията е била нападната и в региона на Атлантик Роуд в графство Лондондери от 40 маскирани младежи, когато се пробвала да разтури огнена укрепление на пътя.

Една от аргументите, довели до насилието, е новата комерсиална граница, наложена след Brexit, съгласно който Северна Ирландия остава на единния пазар на Европейски Съюз. Стоки и артикули, внасяни от Англия в Северна Ирландия, се третират като импорт в Европейски Съюз. Лоялистите считат, че това вреди на търговията и заплашва ролята на Северна Ирландия в Обединеното Кралство.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР