Осемнадесет от 31 страни от НАТО ще постигнат целта от

...
Осемнадесет от 31 страни от НАТО ще постигнат целта от
Коментари Харесай

Шефът на НАТО: 18 държави членки изпълняват целта от 2% от БВП

Осемнадесет от 31 страни от НАТО ще реализиран задачата от 2% в разноските за защита от техния БВП през 2024 година, сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда, представен от Ройтерс.

" Очаквам 18 съдружници да изразходват 2% от своя Брутният вътрешен продукт за защита тази година ", сподели Йенс Столтенберг на конференция в Брюксел, добавяйки, че общите военни разноски са избрани за още една рекордна година, до момента в който пълномащабната война на Русия против Украйна навлиза в трета година.

Европейските страни от НАТО ще влагат общо 380 милиарда $ в защитата тази година, добави Столтенберг.

През 2023 година се чака единадесет съдружници да са изпълнили задачата от 2% съгласно предходни оценки на НАТО - Полша, Съединените щати, Гърция, Естония, Литва, Финландия, Румъния, Унгария, Латвия, Англия и Словакия. Германия ще извърши задачата от 2% тази година за първи път от края на Студената война.

Новите данни идват единствено дни откакто някогашният президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп шокира европейците, като загатна, че Съединените щати може да не защитят съдружниците от НАТО, които не харчат задоволително за защита от евентуална съветска инвазия.

Въпреки че Алиансът има цел всяка страна членка да разходва най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, доста страни от НАТО не извършват тази цел. Тази цифра обаче е тенденция, а не обвързващ контракт, нито основава " сметки " ; страните членки не са пропущали да заплащат своя дял от общия бюджет на НАТО.

Министърът на защитата Тодор Тагарев съобщи в края на предходната година, че достигането на 2 % от Брутният вътрешен продукт за бюджета за защита и даже тяхното надхвърляне е заложено в тактиката на Министерство на защитата. Съвременната конюнктура в региона на сигурността постанова повишение на отбранителните разноски и тези два %, които до скоро се одобряваха като цел, в този момент са единствено най-малко. Той означи, че България би трябвало да употребява мощта на НАТО, като съюз, като обърна внимание, че нашият голям бюджет за защита е еднакъв на бюджета на Пентагона за 1 ден.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР