Осем взрива разтърсиха островаТрима души за задържани за съпричастност към

...
Осем взрива разтърсиха островаТрима души за задържани за съпричастност към
Коментари Харесай

Има задържани за атаките в Шри Ланка

Осем гърмежа раздрусаха острова
Трима души за арестувани за съпричастност към осемте смъртоносни офанзиви против първокласни хотели и цялостни с вярващи църкви в островната страна. Това разгласи представителят на полицията Руван Гунасекера, представен от Агенция Франс Прес, представен от БГНЕС. По-рано министърът на икономическите промени Харша де Силва заяви, че арестуваните са седем души.

Броят на жертвите при осемте смъртоносни гърмежа в Шри Ланка на Великден доближи минимум 207 души. Над 450 са ранените, заяви представителят на полицията Руван Гунасекера, представен от Агенция Франс Прес.

Aтентатори самоубийци са направили минимум две от смъртоносните офанзиви в Шри Ланка. Осмият гърмеж от серията офанзиви е бил осъществен от камикадзе и е взел три жертви – полицейски чиновници.

Източник от силите на реда, поискал анонимност, съобщи, че атентаторът-самоубиец се е взривил, когато служителите на реда са влезнали в къща в северно предградие на столицата Коломбо, с цел да извършат обиск. При ударната вълна се е срутил напълно втория етаж на постройката и отломките са затрупали служителите на реда.

Официален представител на „ Синамън гранд “, един от трите взривени първокласни хотела в центъра на столицата Коломбо, съобщи, че нападението е било осъществено от камикадзе, което е детонирало експлозивите си в ресторанта на хотела.

Естеството на останалите гърмежи се прецизира. Все още никой не е поел и отговорност за офанзивите – най-смъртоносният акт на принуждение в страната след края на кървавата революция, завършила преди повече от десетилетие.

Наложеният от държавното управление на Шри Ланка полицейски час влиза в действие неотложно и ще продължи „ до последващо предписание “. Това разгласи полицията в страната. Първоначално беше обявено, че на островната страна се вкарва полицейски час, който ще работи от 18:00 часа локално време в неделя до 06:00 часа локално време в понеделник.

Мярката се подхваща поради серията бомбени офанзиви в островната страна. Сред жертвите има и 35 чужденци – американски, английски, холандски и португалски жители. Според РИА Новости ранените са близо 360 души. Си Ен Ен оповестява за 560 потърпевши. Все още никой не е поел отговорност за нападенията.

Междувременно управляващите в страната стопираха и достъпа до обществените мрежи. Решението беше взето, с цел да се спре всеобщата суматоха и разпространяването на подправени вести за офанзивите. Правителството беше изрично – достъпът до обществените мрежи и приложенията за текстови известие е единствено краткотрайно стеснен, и прикани жителите да запазят успокоение и да съблюдават напътствията на органите на реда.

В един от хотелите в Шри Ланка, в които бяха задействани взривни устройства, е имало българи, оповестяват от Министерство на външните работи. Те не са потърпевши, сочи информацията на посолството ни в Индия към 17:00 ч. Дипломатическата работа има връзка с тях и в случай че е належащо, ще им бъде оказано подпомагане.

В един от потърпевшите хотели в град Коломбо се намират шестима български жители, които са в сигурност. Те имат връзка с посолството в Делхи, с оглед оказване на подпомагане при нужда, оповестиха от Министерство на външните работи.

Препоръчително е българските жители в Шри Ланка да заобикалят места, в които се организират религиозни прояви или наоколо до религиозни храмове, а също и да проявават нерешителност, в случай че са наоколо до огромни събирания на хора, митинги или демонстрации.

При потребност, българските жители могат да се свържат с посолството на Република България в Делхи на тел.: + 91 11 26115549; +91 11 26115550 или при изключителна обстановка и в отвън работно време на тел.: + 91 9910999498.

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на Дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или имейл: [email protected].
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР