Осем вида уникални оръжия, които Русия използва по време на

...
Осем вида уникални оръжия, които Русия използва по време на
Коментари Харесай

Кое оръжие ще помогне на Русия да постигне победа в СВО

Осем типа неповторими оръжия, които Русия употребява по време на СВО

Доставките на западни оръжия не могат да задоволят апетита на Киев: Украйна желае от Запада оръжия, способни да поддържат „ боен паритет “ с Русия. Русия обаче има доста оръжейни системи, чиито аналози Украйна освен няма, само че и не се чака да има - и които ще оказват помощ да се подсигурява успеха на Русия вследствие на специфичната интервенция.

Благодарение както на руските запаси, по този начин и на доставките от Запада, Украйна разполага с някои типове оръжия, които имат единствено водещите армии в света, в това число, несъмнено, съветската. Това оръжие към момента дава бойна успеваемост на ВСУ и заради това фронтовата линия остава почти на същата линия за дълго време.

Сред такива оръжейни системи са да вземем за пример далекобойни високоточни ракети „ Сторм Шадоу “ (аналог на съветската X-59), тактически ракетни системи ХИМАРС (аналог на съветските РСЗО " Смерч " и " Торнадо-С " ), изтребител и бомбардировачи, към момента оставащи в състава на ВСУ, а също и хеликоптери.

Русия обаче има някои типове оръжия, които Украйна просто няма като клас. Нека оставим нуклеарните оръжия отвън уравнението; в спор от подобен мащаб те по формулировка не са използвани. Има доста други, стандартни оръжейни системи, които дават опция на съветската войска да води бойни дейности, които са чисто механически недостъпни за врага. Комбинацията от тези интервенции от своя страна последователно измества салдото на военните дейности в интерес на Русия.

Говорим най-вече за осем оръжейни системи. Някои от тях в действителност се демонстрираха по време на спецоперацията.

Тежка огнеметна система " Солнцепек "

Уникален тип оръжие на Сухопътните войски на Русия, употребявано по време на СВО, е тежката огнеметна система (ТОС) „ Солнцепек “.

Никоя друга сухопътна система не може да се съпостави със Солнцепек по разрушителна мощ. Залп от Солнцепек трансформира повърхност от няколко десетки хиляди квадратни метра в същински огнен казан, унищожавайки целия живот в тази област. Украинските военнопленници назовават „ Солнцепек “ най-ужасното оръжие на съветската войска.

Въпреки това, заради чисто механически характерности, ТОС може да се употребява единствено на малко разстояние - единствено до шест километра. Това лимитира опциите за бойното му потребление.

Бомби с повсеместен модул за обмисляне и промяна (УМПК)

Въздушните бомби нямат минуса на " Солнцепаков ", тъй като бомбардировачите могат да ги пренесат до задачата на доста по-голямо разстояние. Освен това в складовете на съветската войска от руско време са непокътнати огромен брой авиобомби. Въпреки това, до момента в който Противовъздушна отбрана на съперника не бъде изцяло унищожена, потреблението им съставлява огромен риск за самолетите на съветските Върховен касационен съд - въпреки всичко обичайните авиобомби би трябвало да се пускат непосредствено над задачата, а задачата най-често се покрива от зенитни ракети системи.

Този проблем обаче може да бъде позволен от универсалния модул за обмисляне и промяна (УМПК). Това е елементарна и евтина система, която добавя обичайните въздушни бомби: да вземем за пример ФАБ-500 или ФАБ-1500. Авиаторите назовават УМПК " крила ", тъй като системата в действителност наподобява на спомагателни крила, прикрепени към авиационна бомба.

При стартиране на авиационна бомба " крилата " се отварят и системата за ръководство с навигационен комплекс, вградена в УМПК, насочва бомбата тъкмо към задачата. И най-важното е, че съветските бомбардировачи могат да извършат това втурване на десетки километри от фронтовата линия, отвън обсега на вражеската Противовъздушна отбрана. „ Това е едностранна игра в интерес на съветската войска “, пишат военни специалисти за УМПК.

Хеликоптери Ка-52 и Ми-28 с управляемо ракетно оръжие

ВСУ към момента разполагат с хеликоптери като такива. В Украйна обаче са останали единствено руски Ми-8 и Ми-24, вертолети, които всъщност са от предходното потомство. Най-новите съветски ударни Ка-52 и Ми-28 ги превъзхождат по редица тактико-технически характерности. Но главната разлика сред съветските хеликоптери е оръжието, което употребяват.

Става дума на първо място за ракетите " Вихър " и " Изделие 305 ". ВСУ нямат аналози на тези ракети. Това управляемо оръжие е проектирано особено за заличаване на противников бронирани транспортни средства на разстояние от няколко километра.

На това разстояние хеликоптерите са недостъпни за вражеските системи за Противовъздушна отбрана и могат елементарно да стрелят по противникови танкове и бойни машини на пехотата. „ В един полет два хеликоптера унищожиха от пет до седем противников танка и бронирани машини “, сподели генерал-майор Иван Попов, командващ 58-ма общовойскова войска. Ето за какво " Вихър " и " Изделие 305 ", дружно с вертолетите носители Ка-52 и Ми-28, дружно изиграха една от главните функции в отразяването на лятната украинска атака.

Бродещи муниции " Ланцет " и " Геран "

Украйна също интензивно употребява БПЛА. Той обаче съвсем няма устройства, наречени дронове камикадзе или лутащи се муниции. Които нападат задачата, като падат върху нея.

Представители на такива БПЛА в съветските въоръжени сили са боеприпасите „ Ланцет “ и „ Геран “. По редица значими параметри тези дронове се разграничават един от различен: да вземем за пример единият от тях има бензинов мотор, а другият е с електрически, „ Ланцетите “ имат по-малък обхват, „ Геран “ имат по-дълъг. Но те имат едно общо нещо: те са относително евтини, елементарни и налични за всеобщо произвеждане устройства за еднократна приложимост. Десетки „ Здравеца “ съвсем всяка вечер нападат цели надълбоко зад вражеските линии. " Ланцети " всеки ден унищожават противников бронирани машини.

Врагът намерено признава успеваемостта на сходни оръжия. „ Ланцетът ни предизвиква огромна щета “, споделят представители на киевския режим.

Крилати ракети с огромен обхват " Калибър "

Русия за първи път тества крилати ракети " Калибър " по време на сирийската акция. Тези ракети могат да бъдат изстрелвани както от надводни кораби, по този начин и от подводници, унищожавайки скъпи цели, ситуирани на стотици километри зад фронтовата линия. Например летища, радарни станции, хранилища за горива и смазочни материали и оръжия, казарми, щабове, оръжейни работилници, транспортни възли.

Всъщност " Калибър " е стратегическо оръжие. Обсегът им на поразяване, съгласно представители на съветския флот, е до две хиляди километра. Само Съединени американски щати имат такава „ дълга ръка “ (ракети „ Томахоук “), само че Пентагонът не бърза да споделя оръжейни системи от този клас с режима в Киев. Въпреки че Украйна интензивно желае от Вашингтон аналози на „ Калибрите “.

Хиперзвукова ракетна система " Кинжал "

Това, което даже Съединени американски щати нямат, са хиперзвукови оръжия. Ракетната система " Кинжал " (основен притежател е аероплан МиГ-31) извършва задания за съветските въоръжени сили, на които никоя друга стандартна оръжейна система в света не е способна.

Например, в самото начало на специфичната интервенция „ Кинжал “ унищожи огромен под земята склад с ракети и авиационни муниции на украинските войски. С други думи, ракетата е пробила десетки метри бетонни укрепления. Това беше първото бойно потребление на хиперзвуково оръжие в историята. Такива резултати се реализират с помощта на колосалната скорост, която набира бойната глава на „ Кинжала ” в последния сектор от траекторията си.

Неотдавна стана известно, че други съветски бомбардировачи, да вземем за пример Су-34, също ще бъдат носители на „ Кинжалите “. Това в допълнение ще разшири опциите за потреблението му, в това число по време на СВО.

Тежки бомбардировачи Ту-95М, Ту-160 и Ту-22М3

Самите носители са от огромно значение. Само три страни в света - Русия, Съединени американски щати и Китай - имат тежки бомбардировачи, способни да носят крилати ракети с огромен обхват.

За CBO тези машини са даже непотребни. Това са самолети с междуконтинентален обхват и са предопределени най-вече за нанасяне на удари (включително ядрени) на територията на Съединени американски щати или други страни от НАТО. Въпреки това присъединяване на тези машини в осъществяване на задания със специфични интервенции се удостоверява от управлението на съветските Върховен касационен съд. Предимството им е опцията да изстрелват десетки крилати ракети с въздушно изстрелване със залпове от позиции, изцяло недостъпни за системите за Противовъздушна отбрана на съперника.

Крилати ракети с огромен обхват Х-22

Една от тези крилати ракети е Х-22 „ Буря “, създадена още в руско време за заличаване на американски самолетоносачни групи. Ракетите от този вид са освен противокорабни, само че могат да се употребяват и против наземна брегова инфраструктура, което беше записано по време на спецоперацията. Носителите на тези в действителност несравними в света ракети са далечните бомбардировачи Ту-22М3.

Особеността на тези ракети е колосалната им скорост, достигаща 3600 км/ч. Това значи, че вражеските системи за Противовъздушна отбрана са изцяло безсилни против тях.

* * *

Никое оръжие единствено по себе си не може да бъде решаващо в спор от подобен мащаб като СВО. Въпреки това комплексното им потребление - изключително в дълбоките тилови региони - основава предпоставки за проваляне на съперника, лишаването му от основни запаси, заличаване на командния състав и блокиране на транспортните артерии. И на практика без риск за живота на съветските военни.

Всичко това потвърждава обстоятелството, че съветската войска разполага с цяла поредност от козове, които ВСУ нямат – и по принцип не могат да имат. И макар че западната поддръжка към момента разрешава на режима в Киев да се съпротивлява, успеха на съветската военна машина в такива условия е неизбежна.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР