Осем убити и 317 ранени в Казахстан, резиденцията на президента

...
Осем убити и 317 ранени в Казахстан, резиденцията на президента
Коментари Харесай

Напрежението в Казахстан расте! Похитени самолети и антитерористична операция в Алма-Ати

Осем убити и 317 ранени в Казахстан, резиденцията на президента гори
Осем членове на полицията и националната армия са били убити, а 317 - ранени при размириците в няколко региона на Казахстан, съобщи Ройтерс, като се базира на осведомителна организация Спутник, която цитира казахстанското вътрешно министерство.

Президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев съобщи, че е освободил от служба ръководителя на Комитета за национална сигурност Карим Масимов и е назначил на негово място досегашния шеф на Службата за държавна защита Ермек Сагимбаев.
 
По-рано денем президентът разгласи, че е поел управлението на Съвета за сигурност на страната и даде обещание да работи " с оптималната неотстъпчивост " при най-сериозните безредици в централноазиатската република от повече от десетилетие.

В неделя в казахстанския град Жанаозен започнаха митинги поради повишението на цената на газа. През идващите два дни те се разпространиха в цялата страна, като през вчерашния ден имаше огромни демонстрации в столицата Нур Султан и най-големия град в страната - Алмати. Впоследствие митингите прераснаха в безредици.

Властите оповестиха локално изключително състояние в Нур Султан, Алмати и Мангистауска, само че след това то бе разширено и обхвана цялата страна. Протестиращи през днешния ден поеха надзор над летището в най-големия град в Казахстан - Алмати, съобщи Ройтерс, като се базира на осведомен със протичащото се източник.

Централноазиатската страна беше разтърсена от вълна от митинги, които започнаха с демонстрации против повишението на цените на горивата.

Всички полети от и до Алмати са краткотрайно анулирани, предава Българска телеграфна агенция.

Европейски Съюз изрази вяра, че ситуацията в Казахстан, където започнаха митинги против цените на горивата и други артикули, ще се успокои по кротичък път и в разговор. Подкрепяме намирането на спокойно решение при съблюдаване на главните цивилен права, съобщи представител на Европейската работа за външна активност.

Той прикани всички към въздържаност, както и управляващите в страната да извършват интернационалните си отговорности, в това число във връзка с правото на жителите на кротичък митинг и на достъп до информация, включително онлайн. По неговите думи управляващите имат правото в отбрана на националната сигурност да употребяват съразмерна мощ.

Говорителят изрази вяра да се избегнат апелите и деянията на принуждение. Той означи, че Европейски Съюз и Казахстан работят взаимно и дефинира страната като " значим сътрудник ".

Президентската резиденция в най-големия град на Казахстан през днешния ден бе обхваната от пламъци, а въоръжени протестиращи щурмуваха друга държавна постройка, демонстрират новините от централноазиатската страна, до момента в който демонстрациите, провокирани от повишението на цените на горивата, внезапно ескалираха, заяви Асошиейтед прес.

В отговор на митингите държавното управление подаде оставка, а президентът даде обещание да вземе строги ограничения за потушаване на размириците. По-късно денем казахстанските новинарски уеб сайтове станаха недостъпни, а международната мониторингова организация " Нетблокс " (Netblocks), която следи положението на киберсигурността, съобщи, че в страната има навсякъде прекъсване на достъпа до интернет.

ТАСС обаче заяви от Казахстан, че президентската резиденция в Алмати, пред която се бяха събрали хиляди стачкуващи, гори, а основната административна постройка на града, в която се намира и кметството, е обхваната напълно от пламъци часове след нахлуването на стачкуващите.

Според по-ранни известия в казахстанските медии доста от стачкуващите, които са се събрали пред постройката на кметството, са носели бухалки и щитове, оповестява АП.

Протестите започнаха в неделя в Жанаозен, град в западната част на страната, където през 2011 година имаше бурно неодобрение от държавното управление след стачка на служащите от петролния бранш. При тогавашните събития полицията простреля минимум 15 души.

В последните два дни митингите се разпространиха в цялата страна, през вчерашния ден огромни демонстрации избухнаха в столицата Нур Султан и в Алмати, най-големия град и някогашна столица на страната.

Въпреки че митингите започнаха поради съвсем двойното нарастване на цените на втечнения газ, който се употребява необятно като автомобилно гориво, мащабът и бързото разпространяване на размириците демонстрират, че те отразяват по-широко неодобрение в страната, която е под ръководството на една и съща партия, откогато през 1991 година стана самостоятелна от Съветския съюз.

В телевизионно изказване към нацията президентът Касъм-Жомарт Токаев съобщи, че " имаме намерение да действаме с оптималната суровост във връзка с нарушителите на закона ". Полицията се опита да отблъсне стачкуващите с водни оръдия в мразовитото време, като употребява също сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Токаев съобщи, че има починали при конфликти с стачкуващи служители на реда, само че няма непосредствени данни за жертвите измежду силите на реда и цивилните.

В изказването си той също по този начин даде обещание да извърши политически промени и разгласи, че поема управлението на Съвета за национална сигурност. Последното е евентуално значимо, защото този орган беше ръководен от Нурсултан Назарбаев, който беше президент от 1991 година до изненадващото подаване на оставка през 2019 година

Назарбаев доминираше в политиката на Казахстан, а ръководството му беше белязано от фетиш към личността. Критиците настояват, че той на процедура е въвел система на ръководство, при която властта е в ръцете на избрани семейства.

След като демонстрациите обгърнаха Алмати и столицата, държавното управление разгласи оставката си, само че Токаев съобщи, че министрите ще останат на постовете си до сформирането на нов кабинет, заради което не е несъмнено какъв тъкмо ще е резултатът от оставката, разяснява АП.

Токаев разгласи двуседмично изключително състояние в столицата и Алмати, като наложи полицейски час и ограничи придвижването във и към градовете.

В началото на годината цените на втечнения газ набъбнаха почти двойно, откакто държавното управление се отхвърли от ценовия надзор. Въпреки че Казахстан разполага с обширни ресурси от газ, петрол и минерални благосъстояния, в някои елементи на страната недоволството от неприятните условия на живот е мощно. Мнозина казахстанци са недоволни и от господстващото състояние на ръководещата партия, която държи повече от 80 на 100 от местата в Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР