Осем страни отчетоха най-топлите януарски дни в първия ден на

...
Осем страни отчетоха най-топлите януарски дни в първия ден на
Коментари Харесай

Топлото време забавя началото на ски сезона в Европа

Осем страни регистрираха най-топлите януарски дни в първия ден на годината. Курортите прибягват до потреблението на неестествен сняг и различни занимания за туристите. Макар и няколко български ски центъра да откриха сезона, за момента се употребяват мощно стеснен брой писти и лифтове.
Новата 2023 година стартира с извънредно високи температури в Европа. Макар и това, от една страна, да е добре, тъй като разноските за отопление не са толкоз високи, това стичане на събитията води и до проблеми.

Един от най-големите е, че началото на ски сезона в редица курорти се отсрочва. Осем страни на континента записаха най-топлия си януарски ден до момента, като температурите в елементи от Швейцария и Южна Германия надвишиха 20 градуса по Целзий, а 90 станции за мониторинг във Франция сложиха върхове през новата година.
Реклама
Ски курортите в Алпите да вземем за пример, изключително тези в по-ниските региони, краткотрайно затвориха пистите, защото топлото време, съчетано с пороен дъжд, отмива снежната завивка, която беше насъбрана през декември. Швейцарският курорт Аделбоден, който този уикенд е хазаин на съревнование от Световната купа по ски на класическото си трасе Чуенисбаргли, заяви, че съвсем цялото тазгодишно съревнование ще се организира на неестествен сняг. Причината за това е, че температурите надвишават нулата даже на височина над 2000 метра.

Случващото се тази година е сигурен знак, че едно от най-разпространените вярвания - височината е гаранция за сняг - към този момент не е правилно. Източният швейцарски курорт Сплюген, от дълго време считан за " безвреден за сняг " на 1500 метра, в понеделник затвори всичките си 30 км скатове до второ разпореждане. Местните управляващи упрекнаха за това " неналичието на сняг, значителни превалявания и високи температури ".

Хахер Бернет, шефът на оператора на лифтовете в курорта, показва за какво пред камерите на швейцарска телевизия. Вдигайки шепа капещ сняг, той сподели: " Наистина е прекомерно влажно, като напролет. За каране на ски снегът би трябвало да е сраснат - просто има прекалено много вода ", съобщи той, представен от Guardian.

Френските курорти с по-голяма надморска височина като Les Deux Alpes, където съвсем 70% от пистите са на височина над 2000 метра, имат доста сняг и бяха 100% резервирани за Коледа и Нова година. Но курортите от приблизително и ниско равнище са изправени пред тъмен сезон - и бъдеще.
Реклама
Някои се пробват да обезпечат други възможности за скиорите, като отварят летни пътеки за пешеходен туризъм и оферират разходки с карета или надуваеми крепости за деца. Les Gets, част от региона Portes de Soleil, който резервира две от своите писти отворени с помощта на 300 оръдия за сняг, отвори седалков въжен превоз за планински колела.

Като цяло изкуственият сняг е най-често употребяваният метод за справяне със обстановката. Той обаче не предлага същите условия като същинския, което дава директно отражение върху туристическото прекарване. България не е по-назад Положението е сходно и в България. Температурите към нова година бяха извънредно високи, въпреки и няколко от ски курортите към този момент да започнаха сезона.

Сезонът в Банско към този момент е открит, въпреки и да работи единствено една от пистите - " Юлен ". Лифтовете, които са дейни, са два - кабинковият и Коларски. Въпреки дребното благоприятни условия за каране на ски на уеб страницата на курорта липсва информация дали картите за лифтове са на понижена цена.

Пампорово също към този момент откри сезона, като и там опциите за каране са лимитирани. " Ски зона Пампорово чака всички посетители на курорта с отворени писти №1, 1А, 4, 3 долна половина, 6, 6А, 10, 11, както и лифтове №1, 2, 5 и 7 ", се споделя в уеб страницата на курорта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР