Осем отговори на запитвания за информация (Request For Information) от

...
Осем отговори на запитвания за информация (Request For Information) от
Коментари Харесай

Армията ще избира нови бойни машини за 1.22 млрд. лв. от 8 предложения

Осем отговори на " запитвания за информация " (Request For Information) от компании производители на бронирани машини за пехотата са получени в Министерството на защитата (МО) до крайният период от 28 юни. Това се споделя в отговор на въпрос на " Дневник " от МО. Работната група е взела решение при нужда да изпраща уточняващи въпроси до всички компании, на които е изпратено настояването за информация. Докладът от Института по защита с рекомендации с кои производители да се проведат договаряния ще бъде обсъждан на Съвета по защита на 15 септември. Института ще предложи да стартират договаряния с сред 2 и 4 компании, съгласно източници на " Дневник ". При добър преговорен екип офертите можело да паднат с 30%.

Проектът за придобиване на машините се бави от предходната година, като един път бе върнат от Народното събрание, поради липса на икономическа аргументация. Първоначално от Сухопътни войски желаеха 100 от машините да са бойни, само че броят на бойните машини е сведен до 90. Останалите ще са спомагателни (транспортни, инженерни, санитарни и т.н.). Първоначалният вид беше за пазаруването на 238 машини.

В последна сметка планът е сведен до " придобиването на 198 единици бойна и специфична техника, както и в допълнение съоръжение за комплектуване на три батальонни бойни групи ", съгласно отчет на министъра на защитата Красимир Каракачанов до Министерски съвет. Планираните от държавното управление пари за плана са в границите на 1.22 милиарда лева Бойните машини би трябвало да се изплащат в интервала 2018-2029 година, а да бъдат доставени до 7 години. Армията е решила, че търси да закупи машини с 8 колесна формула.

На 7 декември 2016 година Съвета по защита е решил да бъдат изпратени запитвания до 7 компании. Това са:

General Dynamics Land System – MOWAG, които създават PIRANHA и PANDUR. В края на април от мултинационалната компания демонстрираха PIRANHA IFV на полигона " Тюлбето ", край Казанлък и явно са дали предложение за този модел. В момента компанията извършва огромни поръчки в фабрики в Европа, което би им разрешило да предложат ниска цена.

NEXTER Group – Франция. От гамата на френския държавен производител на условията дава отговор VBCI (Véhicule blindé de combat d`infanterie). Недостатък биха могли да бъдат характерните муниции за стрелковите оръжия предлагани от французите, защото те не се създават от български компании.

Patria – Финландия. Финландската компания предлага машината си AMV, чиито плавателни и стрелкови благоприятни условия бяха демонстриране на язовир " Копринка ". Ако бъде определена за реализатор, Patria възнамерява да построи индустриални мощности в България взаимно с български компании. Според източници на " Дневник " от Института по защита, компанията има проблем с лицензи, които не е показала в точния момент и евентуално няма да попадне в късия лист.

 Демонстрация на бойна машина на пехотата създадена от финландската компания
© Велко Ангелов

Демонстрация на бойна машина на пехотата създадена от финландската компания " Патриа " на язовир " Копринка "

Rheinmetall Defence AG. - Германия. Произвежданата от тях бронирана транспортна машина Boxer е може би най-хубавата в класа си, само че високата и цена по всяка възможност ще я сложи отвън късия лист. Посочената от компанията пакетна цена е в пъти над планувания от държавното управление разход.

TEXTRON. Щатската компания публично направи взаимно предложение с Rheinmetall Group, като то включва и произвеждане в България. Офертата им е за четириколесни машини COMMANDO Select, които да бъдат употребявани за спомагателни (инженерни, разследващи, за здравно и логистично обезпечаване и др.), които могат да бъдат доставени за 10 месеца. По второто задание, за бойни бронирани машини, обединяването предлага първообраз с 6-колесна формула. Тъй като нямат действителна машина, евентуално няма да бъдат позволени до идващия стадий.

 Commando Select на армиите на България и Съединени американски щати изложени в двора на Военната академия
© Николай Дойчинов

Commando Select на армиите на България и Съединени американски щати изложени в двора на Военната академия " Георги С. Раковски " в София.

Iveco-Leonardo Defence System. Италианската компания има 8 колесна платформа CENTAURO 2.

В края на януари по искане на военния министър Николай Ненчев е изпратен RFI и до Krauss-Maffei Wegman GmbH. (KMW). Немската компания предлага същия Boxer, като Rheinmetall Defence AG.

От тези 7 компании 6 са дали отговор.

На базата на изпратените " претенции за информация " в края на април е трябвало да бъде направено маркетингово изследване, с което да бъде приключен планът и да бъде показан на Народното събрание за утвърждение. Служебният кабинет и военният министър Стефан Янев обаче са наредили да бъде изпратено питане до още 7 производителя. Според нашия източник, задачата е била бламиране или най-малко закъснение на плана. Писма са изпратени до 6 от тях. От листата е отпаднала Hagglunds, Швеция, която е част от концерна BAE Systems. Тя трябвало да бъде питана за концептуалната машина SEP (Thor), която е с хибридно дизелово-електрическа задвижване. Останалите са:

OTOKAR – Турция. Производител на машини ARMA. Освен в Турция, те са на въоръжение в Дубай и ОАЕ. Според източниците ни, турският тръст е изпратил отговор и офертата му е с най-ниска цена. Не е ясно дали е вероятен контракт с Турция в сегашната геополитическа конюнктура.

 Машината ARMA на турския тръст ОТОКАР
© www.otokar.com

Машината ARMA на турския тръст ОТОКАР

FNSS – Турция за машини PARS. Разработени са дружно с Щатската компания GPV. На въоръжение и в Малайзия и Оман.

Rheinmetall Defence AG са запитани и за машините Pandur.

WZM – Полша. Полската държавна компания създава AMV на Patria.

Renault Truck Defense – Франция. Питането е за машини с марката Renault. В гамата им няма 8 колесни бронирани машини.

PLASAN ISRAEL DEFENCE са питани за модела си с 8 колесна формула Eitan, който е утвърден за произвеждане преди една година и към момента не е на въоръжение.

От втория лист, отговори са изпратили едвам 2 компании.

Като любимци на този стадий се обрисуват PIRANHA на General Dynamics и ARMA на OTOKAR

Предложенията, които ще намерят място в отчета, би трябвало да покриват критериите за огнева мощност, защитеност или бронировка, подвижност, витален цикъл (около 30 г.) и несъмнено цена. Възможността на машините да плават е алтернатива, а бронировката би трябвало да е от най-високото 5-то равнище. Високото равнище на бронировка допуска по-голяма тежест, което съвсем изключва опцията за плавателност. Допълнително условие е опцията за индустриално съдействие или другояче казано - част от производството на машините и/или въоръжението им да бъде направено в България. Военният министър Красимир Каракачанов няколко пъти сподели, че ще държи на това. Според източниците на " Дневник " компаниите от военнопромишления комплекс в България са подготвени да създадат обединяване с цел да могат вземат участие в вероятно произвеждане.

Компаниите с които ще се премине към втория кръг на избор, откакто планът за капиталов разход бъде утвърден от държавното управление и Народното събрание, ще получат " искане за предложение " (Request For Proposal (RFP)), което към този момент е обвързваща оферта.

Най-вероятният вид за покупката е посредством междудържавен контракт. Това би избегнало заплахата от блокиране на покупката посредством обжалване на изгубилите претенденти и би дало опция за мостово финансиране при разсрочено заплащане.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР