Осем компании и консорциуми участват в търговете за проектиране, изграждане

...
Осем компании и консорциуми участват в търговете за проектиране, изграждане
Коментари Харесай

Глобални компании искат да строят 455 MW соларен парк върху мина в Румъния

Осем компании и консорциуми вземат участие в търговете за планиране, създаване и употреба на четири слънчеви парка върху земя, принадлежаща на румънския държавен оператор на въглищни електроцентрали Complexul Energetic Oltenia. Правителството избави закъсалото дружество с европейски средства, като тактиката е да размени активите си със слънчеви и газови електроцентрали, написа Balkangreenenergy.

Румъния се ангажира да приключи потреблението на въглища до 2032 година CE Oltenia избра OMV Petrom през декември 2021 година за собствен равносилен сътрудник в взаимни предприятия за фотоволтаични уреди с 455 MW общ пиков потенциал. Петролната и газова компания също има амбициозни проекти за декарбонизация.

Parc Fotovoltaic Rovinari Est SA, компанията, притежавана в равни дялове от Complexul Energetic Oltenia и OMV Petrom, разгласи на търг договорите за построяването на тези фотоволтаични паркове с общ потенциал от 450 MW. Това е най-важният търг в региона, като прогнозната обща стойност на оповестените на търг контракти за осъществяване възлиза на 374.65 млн. евро плюс Данък добавена стойност, от които над 280 млн. евро (70%) са обезпечени от Модернизационния фонд на Европейски Съюз.

Местата са в окръзите Долж и Горж в югозападната част на страната. Двете компании оцениха договорите на обща стойност 375 млн. евро.

Фотоволтаичните планове ще бъдат построени в блоковете „ Исалница “, „ Тисмана “ и „ Ровинари “ до 2024 година

Предвидено е, че блокът " Исалница " е с най-малък потенциал от 85 MW и се прави оценка на 69.6 милиона евро. Вторият лот, " Ровинари ", е за най-малко 110 MW и подстанция 400/110 kV. Бюджетът е в размер на 103.7 млн. евро.

Проектът " Тисмана 1 " би трябвало да има не по-малко от 128.3 MW потенциал. Той е на стойност 100.3 млн. евро. Четвъртият лот, наименуван „ Тисмана 2 “, е за най-малко 131.7 MW, оценен на 101.1 млн. евро.

Сред претендентите са турската инженерингова Girişim Elektrik, Ameresco Sunel Energy е взаимно дружество сред Ameresco от Съединените щати и Sunel със седалище в Обединеното кралство, само че с действен щаб в Атина, Гърция. Румънската компания за енергийна инфраструктура и гражданско строителство Electrogrup е третата компания, която наддава независимо. Част е от групата E-Infra.

Производителите на фотоволтаични панели LONGi, AE Solar вземат участие като част от консорциуми.

Shanghai Electric подаде оферта като консорциум от своите дъщерни сдружения Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd и Shanghai Electric UK Co. Ltd.

Румънската компания Actual Connect управлява консорциум, състоящ се от шест други локални компании, всички с опит във фотоволтаичния бранш. Multigrup Activ Distribution, основана в Букурещ, е началник на консорциум, включващ италианския разработчик на планове за слънчева сила Comal.

Enevo Group от Румъния взе участие в консорциум с китайския производител на фотоволтаични модули LONGi. Последният консорциум, управителен от Restart Energy One от Тимишоара, включва украинския реализатор Solar Steelconstruction и AE Alternative Energy, работещи в границите на немския производител на слънчеви панели AE Solar.

Всички участници подадоха предложения и за четирите фотоволтаични централи като се изключи Restart Energy One, която е записана единствено за първия лот.

Подадените предложения са в развой на техническа оценка. Прогнозната стойност на вложенията е 374.6 млн. евро.

Слънчевите планове са част от проекта за преструктуриране и декарбонизация на CE Oltenia, който към този момент изостава от графика, и се възползват от невъзстановимо европейско финансиране.

4-те фотоволтаични парка би трябвало да стартират да създават и доставят електрическа енергия към националната енергийна система от идната година.

Планът за декарбонизация може да се забави и още, защото процедурата за възлагане се оспорва от румънската строителна компания MIS-Grup SRL, както и от TSD Global Co. LTD. от Южна Корея, ръководена от Young Soo Song. Националният съвет за решение на тъжби (CNSC) към момента не се е произнесъл по жалбите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР