Осем години след олимпиадата в Лондон се оказа, че над

...
Осем години след олимпиадата в Лондон се оказа, че над
Коментари Харесай

Допингирали и британците в Лондон

Осем години след олимпиадата в Лондон се оказа, че над 90 английски спортисти са взимали пробен препарат, създаден за спецслужбите на Съединени американски щати. Веществото покачва издръжливостта и устойчивостта към стрес. За първи път разкритието направи „ Mail on Sunday “, който излезе със заглавие „ Опитните морски свинчета “.

В материала се акцентира, че Държавната спортна организация (UK Sport) на страната е похарчила 229 000 паунда за 135 дози от енергийната питиета DeltaG, съдържаща синтетични кетони. Британците желали да се показват добре на домашната олимпиада и се свързват с министерството на защитата на Съединени американски щати. Те пък ги препращат към Оксфордския университет, чийто дело е препаратът. Медикаментът бил горчив, по тази причина го давали на спортистите подправен със сладки питиета.

Взимали са го най-вече лекоатлети, велосипедисти, гребци, плувци в опит да подобрят издръжливостта си. Любопитното е, че състезателите подписвали контракт, че са съгласни да бъдат доброволци в тестването на този артикул. А UK Sport давала „ информативен лист “, също подписан от олимпийците, осъзнаващи риска за здравето си. Лекарството има и доста странични резултати, като стомашно-чревни разстройства и мощно повръщане. Поради тази причина 28 състезатели след това отхвърлят да го взимат, други 24 късат договорите си с UK Sport, а трети не съумяват да продължат кариерата си.

„ Не сме застрашавали здравето на спортистите – отвърнаха от UK Sport по отношение на разкритията. - Инвестирахме в проучване и иновация, които да подкрепят триумфите на спортистите ни. “ На олимпиадата британците приключиха трети с 65 медала, от които 29 златни, като разликата с предходните игри не е огромна – 48.
" Труд "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР