Осем формации влизат в следващото Народно събрание, показва моментната снимка

...
Осем формации влизат в следващото Народно събрание, показва моментната снимка
Коментари Харесай

Изследване на Галъп: 8 партии в парламента при вот сега


Осем обединения влизат в идващото Народно заседание, демонстрира моментната фотография на електоралните настройки от национално представително проучване на " Галъп интернешънъл болкан ", поръчано и финансирано от БНР и извършено сред 2 и 10 септември измежду 1002 пълнолетни българи посредством директно изявление с таблети " лице в лице ".

Към днешна дата се чака да гласоподават по-малко от половината имащи право на глас у нас, което е относително ниска за стандартите от последните десетилетия интензивност. С това и предвидимостта става ниска и са вероятни разбърквания – с възможните съмнения в интензивността и при различаващите се степени на готовност на другите видове електорати, които партиите имат, разясняват социолозите. Ако изборите бяха в първата десетдневка на септември, ГЕРБ-СДС биха получили 25,9% от евентуалните гласове, " Продължаваме промяната " – 19,2%. Тези две обединения са в основната борба в тази акция и подредбата им ще зависи от степента, в която Политическа партия успее или не успее да активизира последователите, с които разполага, да гласоподават. ГЕРБ от своя страна наподобяват в задоволителна степен консолидирани, въпреки очевидно да не порастват.

Движение за права и свободи и " Възраждане " към този момент наподобяват като директни съперници в класирането, надлежно с 11,5% и 11,3%. Заради упования избор за Движение за права и свободи от чужбина, да вземем за пример, както и поради мъчно уловимите трендове на евентуална готовност на по-радикални последователи на " Възраждане ", мъчно предвидимо e мястото на тези партии, както една по отношение на друга, по този начин и в самата класификация. БСП е с 9,8% от евентуалния избор. " Демократична България " се приближава със 7,6%. Близо към бариерата са " ИТН " и " Български напредък ", с по 4,3% и 4,2%. И двете обединения имат своите ясни изгледи да са в Народното събрание. Разбира се, тези изгледи доста зависят от конюнктурата и най-много от личната им готовност. 

Под бариерата всред всички изпъкват " Изправи се, България " и Вътрешна македонска революционна организация, надлежно с резултати от 1,7% и 1,5%. Очаква се в изборите да вземат участие 49% от имащите право на глас (тепърва ще стане ясно какъв дял е това по отношение на формалния избирателен списък) или диапазон от към 2.6 милиона души. Разбира се, поради цялостната напрегната обстановка, вероятни са отклонения в необятни граници. 

-------------------------------------------

Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Изследването е извършено с таблети, сред 2 и 10 септември, измежду 1002 души, по метода " лице в лице ". Абсолютната оптималната неточност е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 54 хиляди души.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР