Осем души са били арестувани от МВР и европейската прокуратура

...
Осем души са били арестувани от МВР и европейската прокуратура
Коментари Харесай

ГДБОП и европрокуратурата арестуваха 8 заподозрени в злоупотреби със земеделски фондове

Осем души са били задържани от Министерство на вътрешните работи и европейската прокуратура огромна акция против измами със аграрни еврофондове. Сред арестуваните е началникът на работа " Земеделие " в Петрич, негови подчинени и други обвинени за присъединяване в схемите. Двама са арестувани по време на аграрни семинар, в който са взели участие. Акцията е била извършена в сряда и е измежду първите у нас с присъединяване на европейски прокурори от България.

Проверява се информация, че обвинените всяка година са увеличавали заявените площи на обработваема земя и по този начин се е завишавал и получаваната дотация. Двама от тях са съумели да усвоят над 40 хиляди декара. За пет години двама от задържаните са получили над 600 хиляди лева дотации.

Проведени са обиски, конфискувани са коли и камиони, претърсени са и няколко адреса, земеделската работа в Петрич, както и земделска аптека. Намерени са контракти за наем и продажба на земя. Открити са още голям брой ушни марки за животни.

Към момента няма детайлности за употребяваните схеми. Една известните при измамите със аграрни фондове е така наречен " бели петна ". При нея пустеещи земи, незаявени за обработка от никого, се вписват за такава и надлежно се получават дотации. В тези случаи информация може да се получи земеделските служби, които имат информации за обработваемите земи.

Друг вид е собствеността върху площите да се придобие посредством констативен нотариален акт. Този документ се издава от нотариус, а самата процедура е планувана за случаи, в които собствеността не може да се потвърди заради разнообразни аргументи – да вземем за пример липса на документи. Пред нотариус могат да се показват удостовертение за наследници, контракт за подялба или нещо друго, на база на което да се издаде констативният нотариален акт. Често обаче с тази процедура се злоупотребява.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР