Осъзнавам че, към днешна дата е доста трудно да се

...
Осъзнавам че, към днешна дата е доста трудно да се
Коментари Харесай

Македонски учен: Трудно ще съберем мнозинство, за да впишем българите в нашата конституция


Осъзнавам че, към днешна дата е много мъчно да се събере нужното болшинство в Народното събрание за вписването на българите в Конституцията на районен съд Македония като един от държавотворните нации. С този ход, обаче, по допустимо най-бързия метод ще се потвърди, че има смяна в атмосферата, прекъсване на дискриминирането и определянето на българите като безконечни врагове. Това сподели македонският академик и ръководител на Националния съвет на Гражданския либерален съюз Георги Трендафилов пред локалната телевизия " Алсат ", съобщи БГНЕС.

На въпроса дали за локалните българи е задоволително смяната на Конституцията и вписването им в нея да стане в някакво бъдеще време, както предложи министър председателят Зоран Заев, Трендафилов сподели следното: „ По всяка възможност държавното управление в Скопие ще би трябвало да предложи на новия кабинет в България, който ще бъде образуван след последните избори. Вече се организира първото си съвещание на новото Народно заседание. Сроковете са относително къси и към края на идната седмица би трябвало да имат или пък да стартират сформирането на държавно управление. Лично аз нямам доверие това да стане преди края на тази година - такива са периодите. Със сигурност, обаче, ще бъде доста значимо двете държавни управления да показват по-голяма откровеност в желанието си да намерят решение на този въпрос. "

Според него " разногласието към езика " няма да бъде проблем в двустранните ни връзки. " Лично аз считам, че въпросът за езика ще бъде най-малкия проблем, който ще дебатират София и Скопие. Вярвам, че и двете страни в по-голямата си част към този момент са постигнали единодушие по този въпрос. Разбира се става въпрос и за ехтене, което кънти при нас от протичащото се, както в София, по този начин и в Скопие, само че нямам доверие езикът и идентификацията да бъдат препъни камък, тъй като когато признаваш една страна, тогава ти признаваш всички нейни детайли, без значение от това какви са - положителни или неприятни ", уточни Трендафилов. Той счита, че " и двете страни би трябвало да показват благосклонност ". " Съгласен съм, че управляващите в Скопие не извършват съглашението си и управляващите в РСМ би трябвало да показват подготвеност, че имат желание да стартират с осъществяването на Договора с цел да възстановим доверието ", акцентира още Георги Трендафилов и призна, че сред двете страни има и мощни прочувствени връзки. Той изрази страдание, че са изгубени 4 години. Смята, че " Буяр Османи и Никола Димитров би трябвало да потвърдят, че имат желание да извършват Договора за другарство от 2017 година ".

В същото време Добре Митрев от Сдружението за българско-македонско другарство даде няколко образеца за класическа дискриминация на българите в РСМ. " Има доста персонални образци. Аз, обаче, ще Ви посоча един от последните от моя роден град Кавадарци. Съвсем неотдавна 18-годишно момиче не бе позволено да учи в полицейската школа, получи публично известие, че не извършва изискванията за сигурност, тъй като нейният татко на всички места и обществено се заявява като българин ". Той попита " на кого може да пречи вкарването на българите в конституцията на РСМ " и самичък си отговори: „ Македонските българи са тези, които са се борили за основаването на Независима Македония, както преди 1945, по този начин и след 1945г. “. Според него, със самото регистриране на македонските българи в Конституцията на РСМ няма да бъдат решени всички въпроси. " Тук се внушава, че ние сме над тях...Тук представяме България по един метод от предишното, а тя е доста по-далеч. Ние не може да приемем нейният триумф ".




Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР