Осъществен е пробив в сигурността на полицейската служба на ЕС

...
Осъществен е пробив в сигурността на полицейската служба на ЕС
Коментари Харесай

Изчезнали са поверителни документи от Европол

Осъществен е пробив в сигурността на полицейската работа на Европейски Съюз – Европол, заяви онлайн изданието „ Политико “, като посочи, че са изчезнали поверителни документи на високопоставени представители на институцията и в следствие в нея е настъпила рецесия.

Според „ Политико “ се е предполагало, че въпросната класифицирана информация е била съхранявана под ключ в вместилище надълбоко във вътрешността в постройката на щабквартирата на Европол в Хага, Нидерландия.

Набор от документи от категория „ строго поверително “ обаче са изчезнали предишното лято, сочи информация на изданието, което добавя, че от този момент европейската полицейска работа не може да разгадае мистерията.

Според информация за вътрешно прилагане, до която са достигнали от „ Политико “, както и от диалози с някогашни и сегашни чиновници, в някакъв интервал преди септември 2023 година от упоменатото вместилище са били изнесени досиетата на книжен притежател на изпълнителната директорка на „ Европол “ Катрин де Бол и на други високопоставени представители на правоприлагащата организация.

„ На 6 септември 2023 година дирекцията на Европол беше осведомена, че досиета на хартия на няколко души от персоналния състав на Европол са изчезнали “, гласи публикуваното известие за вътрешно прилагане. Когато чиновници на организацията на Европейски Съюз ревизирали целия списък, се е оказало, „ че липсват още документи “, се споделя още в известието.

„ Като се има поради ролята на Европол на правоприлагаща институция, изгубването на персонални документи на хора от личния състав съставлява сериозен случай на пробив в сигурността на службата и в неприкосновеността на персоналните данни “, се споделя още в известието, публикувано във вътрешната служебна мрежа на Европол, показва „ Политико “.

Европол е една от най-големите служби на Европейски Съюз, като реализира огромни интернационалните следствия взаимно с полицията на страните членки на блока, с Интерпол и ФБР на Съединени американски щати.

От „ Политико “ са разговаряли с общо четирима сегашни и някогашни чиновници на Европейската полицейска работа, които са наясно със случилото се. Версията им е, че за неналичието на документите се е схванало, когато жител намерил някои от тях изхвърлени на обществено място в нидерландския град Хага и ги занесъл в локален полицейски сектор.

За момента все е още не е ясно от какъв брой време въпросните документи липсват и дали те са били изнесени от вътрешен човек, отбелязва „ Политико “. Говорителят на полицията в Хага Стевен ван Зантен споделя за изданието, че „ полицията на Хага има отчасти присъединяване във вътрешно следствие на Интерпол “.

Освен на Де Бол липсват персонални досиета и на трима нейни заместници – Юрген Ебнер, Андрей Линца и Жан-Филип Льокуф.

Според един от източниците на „ Политико “ в персоналното досие би могло да се съдържа информация, с която съответният чиновник е кандидатствал за поста, за негови образования, както и персонални данни като рождена дата, фамилно състояние, зависимости, сегашен адрес и друга нормална информация, съхранявана от отдела, който дава отговор за персоналния състав.

След случая ръководителят на отдел „ Кадри “ на Европол Масимилиано Бетин е пуснат в насилствен отпуск, споделят информаторите на „ Политико “.

В известието по вътрешната мрежа на полицейската работа на Европейски Съюз е било огласено още, че " на фона на произтеклите събития ръководителят на отдел „ Човешки запаси “ Масилиано Бетин няма да е разполагаем до второ разпореждане “ и че „ ръководителят на административния отдел ще поеме ръководството на този отдел ".

Имейл, изпратен от „ Политико “ на служебната е-поща на Бетин, е получил автоматизиран отговор, гласящ „ Благодаря за вашето известие. В момента не съм разполагаем. Нямам достъп до моите известия “. Статусът в профила на Бетин в професионалната платформа „ Линкдин “ (Linkedin) е " настоящ претендент " за работа. Самият Бетин е отказал коментар за „ Политико “.

Хранилището, където са се държали хартиените досиета, е било с стеснен достъп – единствено за избрани хора от личния състав. На пръсти се броят лицата, които са знаели шифъра на сейфа, в който са били изнесените документи, споделя за „ Политико “ източник, осведомен с протокола.

Бетин, който е оглавявал италианската полиция, е бил назначен за шеф на отдел " Кадри " в Европол през 2016 година. Служителите на организацията са над хиляда и четиристотин, отбелязва „ Политико “.

Европейският контролен орган по отбрана на данните също е бил известен за случая. Оттам са отказали изказване " на този стадий от следствието ".

Пресслужбата на Европол също е отказала коментар с аргумента, че „ не е в състояние да разяснява “ вътрешни каузи.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР