Осъденият за убийството пред дискотека Соло в София Илиян Тодоров

...
Осъденият за убийството пред дискотека Соло в София Илиян Тодоров
Коментари Харесай

Задържаха убиеца от „Соло“ в Узбекистан

Осъденият за убийството пред дискотека „ Соло ” в София Илиян Тодоров е арестуван в Узбекистан , заяви БНР. Говорителят на основния прокурор Сийка Милева удостовери за ареста.

Той се опитал да се качи с подправен паспорт от летището в Ташкент към Истанбул . На място обаче се появило подозрение, че документът е подправен. Снимки, изпратени до управляващите у нас, след направена експертиза, потвърдили, че става въпрос точно за Илиян Тодоров.

Той е в неопределеност над 12 години. Българските управляващи са известени за задържането нa Тодоров на 4 март. Предстои да бъде поискана екстрадицията на Тодоров у нас.

Илиян Тодоров беше наказан на пожизнен затвор в края на 2013 година за двете убийства пред дискотека " Соло ". През декември 2011 година на първа инстанция Тодоров беше оневинен. Председател на правосъдния състав беше Румяна Ченалова, а вторият арбитър в състава подписа присъдата с изключително мнение. След като бе освободен Илиян изчезна от България. Баща му, общински консултант от Българска социалистическа партия в Перник Венцислав Тодоров, се кълнеше, че на никое място не е заминавал.

Апелативният съд подлага на критика напълно метода на разбиране и разискване на доказателствата и постанови доживотна присъда. Върховният касационен съд удостовери доживотното наказване и по този начин, на 11 декември 2013 година Тодоров беше разгласен за търсене.

Междувременно родителите на Тодоров осъдиха страната за нелегално подслушване. Причината е, че в началото на издирването му фамилията му е било подслушвано, въпреки че този прийом не може да се ползва за търсене на разположение с влезнала в действие присъда.

След двойното ликвидиране през 2009 г. Илиян Тодоров се укри и в следствие самичък се съобщи в полицията откакто бе разгласен за национално търсене. Той се появи с изменен външен тип – изрусена коса и изрязани до кръв нокти, с цел да не може да бъде конфискуван биологичен материал за експертиза. Тодоров бе упрекнат за убийствата на Кирил Въжаров и Васил Александров и в опит за ликвидиране на Кирил Димитров. Това бе трагичната развръзка от разгулен скандал на улицата сред компанията на убитите и тази на Тодоров. Преди това младежите са се веселили в дискотека " Соло ", намираща се на метри от правосъдната палата в столицата, откъдето пристигна и името на шумния развой.

В хода на делото стана ясно, че във съдбовната нощ Тодоров е бил единственият, който е носел нож, но съумял да го прекара през защитата на клуба, като го дал на момиче. Оръжието по този начин и не бе намерено. Прокуратурата твърдеше, че Тодоров е споделил за осъщественото ликвидиране пред таксиметровия водач, с чиято кола избягал от мястото на случая. Въпросният очевидец твърдеше, че е чул " на тия тримата им е... майката " , както и " май наръгах един " . Като доказателство за виновността на Тодоров прокуратурата сочеше и скайп диалог сред него и свидетелката Сирет Пуук, естонка, която му гостува, в който обвиненият й внушава да не се обажда в полицията, споделя й, че всичко е наред и я убеждава, че не е употребявал ножа си.

Румяна Ченалова, която оправда Тодоров на първа инстанция записа в претекстовете си, че няма задоволително директни доказателства за виновността му, а единствено косвени. Оправдателната присъда бе подписана с изключително мнение от младши арбитър Мария Дончева, която бе сигурна във виновността на Тодоров. За разлика от Ченалова обаче тя в нито един миг не пожела да приказва пред медиите.

Апелативните съдии изрично одобряваха, че единственият, който е носил нож, е Тодоров. Освен това се цитират показанията на свидетелката Пуук, която споделя, че го е видяла да държи оръжието с острие, ориентирано към земята. " Следващ факт, подкрепящ авторството от страна на подсъдимия на осъщественото закононарушение, е под паника бързото му отдръпване от случая и качването му в таксиметровия автомобил ", пишат апелативните съдии Антоанета Данова, Лада Паунова и Вера Цветкова.

Категорично се открива, че върху бялата риза на Тодоров, с която е бил облечен по време на случая, е намерено малко леке от кръвта на Александров. Според апелативните съдии това потвърждава, че обвиненият сигурно е бил наоколо с жертвата. Този факт се тълкуваше от юристите на Тодоров доста по-различно. Те твърдяха, че при сходна смъртоносна рана, нанесена на Александров, би трябвало да има доста по-голямо количество кръв върху причинителя, а освен малко леке. Тези причини обаче не се одобряват от втората инстанция.

Апелативният съд постановява доживотно наказване, а присъдата бе доказана и от висшия.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР