Осъденият на доживотен затвор Никола Цайкин поиска 200 000 лв.

...
Осъденият на доживотен затвор Никола Цайкин поиска 200 000 лв.
Коментари Харесай

Известен наш убиец закла двама в дискотека, а сега иска 200 000 лв. обезщетение

Осъденият на пожизнен затвор Никола Цайкин изиска 200 000 лева обезщетение за дългия си и некомфортен престой зад решетките. Това излиза наяве от оповестено решение на Административния съд.

Цайкин, който към този момент е 30 години в пловдивския затвор се жалва от липса на задоволително жилищна повърхност, неприятни хигиенични условия в килиите, липса на хигиеничен възел с течаща вода, липса на задоволителна осветяемост и проветряемост, липса на условия за оживление и на усъвършенствана стратегия за ресоциализацията му, довели до утежняване на здравословното му положение, както и за това, че не му е предоставяна разходка на каре като назначено на работа лице. Осъденият за убийството на двама души смята, че с всичко изброено са му нарушени правата, написа БЛИЦ.бг.

От Затвора обаче оборили съвсем всичките му недоволства, излиза наяве от решението

Справка демонстрира, че Цайкин имал разполагаем отваряем прозорец, работещ хигиеничен възел, в пространствата, в които е обитавал е имало също по този начин непрекъснато течаща студена вода, като течаща топла вода е била обезпечавана по график в затворническата баня и достъпът не му е бил лимитиран. Като работещ на служба чистач трети пост, той е имал право да употребява баня всеки работен ден. Проветряването на помещението е ставало посредством отваряне на прозорците.

Хигиената се поддържала от самите настанени в него лица, за което те получават принадлежности. Постоянно е реализирана стерилизация и дезинсекция по график.

Съгласно приложена по делото здравна информация, на Цайкин е била обезпечавана нужната здравна помощ. С него постоянно се е правила нужната корекционна работа, в която връзка са приложени проект на присъдата и специалиста оценка на настоящото психологично и прочувствено положение, написа в решението на Администртивния съд.

Приети са обаче причините му за липса на задоволителна осветяемост, както и за претъпканост на килиите. Според магистратите Цайкин е бил подложен на тези вреди и неудобства 2173 дни. Искът му за 200 бона е отритнат като безпочвен, като му е присъдено обезщетение в размер на 17 384 лева Решението може да се апелира.

Кой е Цайкин?

С годините Цайкин си печели името на пандизчията с най-интересна орис. Неведнъж е разкривал в редките си изявленията, че съжалява и че е имал задоволително време да премисли какво се е случило в онази нощ. Спомня си събитията като на филм.

Вечерта на 26 февруари 1993 година Цайкин, приятелят му Геро и доведеният наследник Николай отиват да се забавляват в бара. Плащат по 10 лева вход, избират си сепарета, настаняват се и стартират да поръчват напитки едно след друго. Купонът е във вихъра си и по нищо не подсказва, че скоро ще се лее кръв. Синът на Цайкин танцува с гаджето си. Минава среднощ, когато звънят на момичето да се прибира. Николай отива да я изпрати до дома й.

На връщане в дискотеката обаче става огромна препирня. Спречква се с мъже от друга компания, като мотивът е дали още веднъж да заплаща 10 лева за вход, защото към този момент е напуснал един път заведението. Настава пердах. Включва се и приятелят на Цайкин. Мелето става все по-жестоко с всяка минала секунда.


Снимка: Наташа Манева

Тогава Цайкин се намесва. Първо пробва да реши казуса по кротичък път. Подвикнал два-три пъти всички да спрат, само че резултат нямало. Тогава вижда по какъв начин към него се е засилил мъж с нож. Вади своето 16-сантиметрово острие и намушква един, след което пробожда ръката на втори, събаря с юмруци трети и му нанася четири удара с хладното оръжие в гърба. Тогава от заведението излиза и телохранителят, който се намесва, с цел да предотврати кървавото кръвопролитие.

Цайкин намушква и него в бъбреците и гърдите. Равносметката от екшъна - двама умират, двама са ранени. След клането настъпва същинска блъсканица. Чуват се писъци и отдалечен писък на полицейски сирени. Цайкин бяга. Прибира се у приятеля си Геро, мие ножа си и си сменя облеклата.

Всъщност, до момента в който трепе наред в “Божура ”, Цайкин е разгласен за национално търсене

Пуснали го в едномесечен домакински отпуск от пандиза, където към този момент излежавал 16-годишна присъда за опит за ликвидиране на таксиметров водач и служител на реда, само че той напълно “забравил ” да се върне. Преди това към този момент е излежал 10-годишна присъда за друго ликвидиране. През 1976 година, когато е на 16, дружно с другари унищожават тартора на бандата, в която той се учел на “занаят ”, тъй като ги натопил за дребна кражба.

На 15 ноември 1994 година Цайкин е наказан на гибел посредством разстрел, както и да заплати обезщетение на роднините на жертвите. През 1998 година смъртното наказване в България е анулирано. Цайкин е осъден с пожизнен затвор без право на подмяна и е избавен от патрона.

През 2006 година Никола Цайкин подава молба за обновяване на наказателното произвеждане против него, само че Окръжна прокуратура му отхвърля. След като прекарва години наред самичък в килия, при започване на 2011 година е изместен в обща.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР