Осъденият на доживотен затвор двоен убиец от Соло“ Илиян Тодоров

...
Осъденият на доживотен затвор двоен убиец от Соло“ Илиян Тодоров
Коментари Харесай

Узбекистан амнистира убиеца от „Соло“, за да го екстрадира в България

Осъденият на пожизнен затвор двоен палач от „ Соло “ Илиян Тодоров евентуално ще бъде екстрадиран в България до края на годината. Укриващият се от 10 години Тодоров беше задържан в Узбекистан, до момента в който пробва с подправени документи да отлети за Турция, а по-късно управляващите отхвърлиха да го екстрадират, тъй като беше наказан на 5 години затвор за потребления подправен паспорт.

Сега обаче президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев е амнистирал Тодоров, който е бил освободен от пандиза и арестуван още веднъж – към този момент по настояването на България за екстрадиция. Това заяви Българска национална телевизия, като се базира на получени на 6 декември документи в посолството на България в Ташкент. Тогава там дошъл узбекистанец, който се показал за чиновник в пандиза в Алмалъйк, където Тодоров излежавал присъдата си. Мъжът изискал от посолството да бъде публикуван документ за депортиране в България на Тодоров, защото същия ден е влезнала в действие подписаната от президента на Узбекистан прошка и пандизчията незабавно трябвало да бъде освободен.

От посолството неотложно уведомили българското Министерство на външните работи, Министерството на правораздаването, Върховната касационна прокуратура, основния прокурор и Министерството на вътрешните работи.

Тогава дирекция „ Международно оперативно полицейско съдействие “ в Министерство на вътрешните работи изпратили незабавно питане за случая до бюрото на Интерпол в Ташкент. От там неотложно дали отговор, че на 6 декември 2023 година Илиян Тодоров е освободен от пандиза в Алмалъйк и неотложно е арестуван по настояването на България за екстрадиция. От Интерпол – Ташкент поискали от офиса на основния прокурор в България неотложно да придвижат документите за екстрадиция посредством Главната прокуратура на Узбекистан.

Очаква се Тодоров да бъде екстрадиран до края на годината, като сега двете страни прецизират техническите детайлности по предаването му.

Само преди два месеца на посещаване в София беше делегация на прокуратурата на Узбекистан, на която и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов сложи въпроса с екстрадицията на Тодоров и акцентира, че той е приоритет за България./Lex.bg

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР