Осъденият на доживотен затвор двоен убиец от дискотека Соло“ Илиян

...
Осъденият на доживотен затвор двоен убиец от дискотека Соло“ Илиян
Коментари Харесай

Двойният убиец от „Соло“ – Илиян Тодоров ще лежи до живот в Софийския затвор

Осъденият на пожизнен затвор двоен палач от дискотека „ Соло “ Илиян Тодоров ще бъде екстрадиран от Узбекистан в България на 27 или 28 декември и незабавно след кацането си на родна земя ще бъде въдворен в Софийския затвор, където ще прекара остатъка от живота си. Това разкрива осведомен от Главна дирекция „ Изпълнения на наказванията “.

 

В началото на месец март т.г. Илиян Тодоров, търсен повече от 12 година от родните управляващи с влезнала в действие неоправдателна присъда за убийствата с нож на Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров на 18 април 2009 година след пиянско сдърпване на юношески компании пред дискотека „ Соло “ в центъра на София, беше задържан на летището в Ташкент при опит да излети за Истанбул с подправен интернационален паспорт.

 

Властите в Узбекистан в началото блокираха процедурата по екстрадицията на касапина Илиян, който е отдалечен родственик на президента на България(2002 - 2012) Георги Първанов, защото той беше наказан на 5 години затвор поради потреблението на неистинен документи за идентичност. Първоначалното съобщение на локалните правосъдни управляващи беше, че Тодоров първо ще излежи присъдата си в Узбекистан, а едвам през 2028 година ще бъде предаден на българското правораздаване.

 

На 6 декември т.г. обаче президентът на Узбекистан Шавкат Мирзийоев изненадващо е подписал декрет за прошка на касапина.

Двойният палач от дискотека „ Соло " Илиян Тодоров е бил изведен от чиновник на президентската администрация от пандиза в Алмалъйк, само че часове по-късно е бил въдворен в различен затвор, като са му връчили документ за депортиране в България по искане на родните управляващи.

 

Основна заслуга за амнистията на Илиян Тодоров в Узбекистан и връщането му в България има и.ф. основен прокурор на България Борислав Сарафов, признават от ГДИН. Още в края на месец октомври Сарафов стартирал атака по предаването на пернишкия касапин на родното правораздаване, като се срещнал със заместител основния прокурор на Узбекистан Нозим Ходжаев.

 

Присъствали на срещата сред магистратите настояват, че Сарафов самичък предложил на сътрудниците си опцията Илиян Тодоров да бъде амнистиран от президента на Узбекистан и след това да бъде депортиран в България, като разказал на Ходжаев, че по подобен метод били освободени либийските сестри, прекарали 8 години в плен като заложници на диктатора на Либия Муамар Кадафи.

 

„ Депортирането на Илиян Тодоров в България е въпрос на броени дни, сега тече дейна преписка сред правосъдните управляващи в Ташкент и София за предаването му. Тодоров ще бъде предаден още преди Нова година на България – на 27 или 28 декември “, разкрива човек от Министерството на правораздаването.

 

На 18 април 2009 година Илиян Тодоров умъртви с ножа си двама студенти след пиянска кавга сред две компании в дискотека „ Соло “, намираща се на метри от Съдебната палата. В кървавото меле починаха вратарят на националния тим по хокей – 21-годишният Кирил Въжаров и приятелят му – 24-годишният Васил Александров.

 

Ден след касапницата, потресла цяла България, десетки очевидци показаха като причинител на двойното ликвидиране Илиян Тодоров, чийто татко Венцеслав в оня миг бе народен представител от Българска социалистическа партия и лидер на листата на социалистите в Перник за парламентарните избори. Баката на Илиян е втори братовчед на някогашния президент на България.

 

Припомняме, че в дните след кървавото меле пред „ Соло “, Тодоров се съобщи по съвет на татко си. За да заблуди проверяващите, перничанинът си боядиса косата в оранжево-жълто и твърдеше, че от години върви с сходна фризура. Намериха се обаче фотоси от дискотеката от 18 април, където часове преди убийството Илиян пирува с приятелите си с естествения му цвят на косата.

 

Въпреки множеството очевидци и доказателства, че точно той е килърът на Въжаров и Александров, обвиненият бе скандално оневинен от Румяна Ченалова на първа инстанция в Софийския градски съд. На 9.12.2011 година Ченалова оневини Тодоров като причинител на двойното ликвидиране и разпореди той да бъде пуснат от ареста. Според правосъдния състав, управляван от Ченалова, студентите Въщжаров и Александров били убити с ножа, който е прибавен като доказателство по делото. Съдът одобри, че не може да постанови неоправдателна присъда на обвинения като двоен палач Илиян въз основата на събраните косвени доказателства.

 

Съдия Ченалова оневини родственика на Първанов и на база видеозапис от нощта на убийството – от камерата не ставало ясно кой тъкмо вилнее с ножа. От видеозаписите се виждало контур в черно облекло, който „ замахва с придвижване, наподобяващо наръгване “.

 

Записите, които са с ниско качество, не можели да дефинират кой кой е и надлежно оневинявали подсъдимия Илиян Тодоров.

 

Впоследствие Софийският апелативен съд анулира оправдателната присъда на Ченалова и осъди Тодоров на пожизнен затвор, а Върховният съд удостовери наказването му на 15 декември 2013 година Когато обаче полиция и правосъдна защита го потърсиха в дома на баба му и дядо му в Пловдив, където беше последната му адресна регистрация, той не беше открит там.

 

И до през днешния ден не е известно по кое време тъкмо Илиян Тодоров е избягал от България, защото оправдалата го съдийка Румяна Ченалова даже не му бе забранила да напуща рамките на страната. Неофициално се твърди, че касапинът от „ Соло “ е избягал няколко седмици преди да бъде постановена окончателната му присъда „ пожизнен затвор “. Смята се, че Илиян се е укривал дълго време в ЮАР и че през годините е употребил подправени документи за идентичност, направени в България.

 

Вече някогашната съдийка Румяна Ченалова пък към момента не е дала съответно пояснение за какво оправда Тодоров. Според околните на починалите пред дискотека „ Соло “, оправдателната присъда на касапина е била против 200 000 лв. рушвет.

„ Няколко месеца откакто килърът беше задържан, родителите му продадоха два жилището – един в София и един в Перник. Още тогава получихме сигнал, че парите от продажбата на жилищата са предопределени за заплащането на рушвет на Ченалова. Имало е среща в Хасково, където парите са били предадени “, твърди родственик на убития студент Кирил Въжаров.

 

Илиян Тодоров постоянно е отричал, че е причинител на двойното ликвидиране. В дните след бягството си от България той популяризира видеообръщение, в което твърдеше, че не той, а незнаен мъж с качулка е наръгал и умъртвил с нож двамата младежи пред дискотека „ Соло “. Предполага се, че след връщането му в България и въдворяването му в пандиза, той ще се опита посредством юристи още веднъж да върне правосъдния развой в начална фаза. Юристи обаче настояват, че е малко евентуално това да се случи. Но както е известно, България е страна на чудесата и даже най-големите: безобразия минават просто ей по този начин...

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Узбекистан амнистия касапин дискотека „ Соло “ Георги Първанов Илиян Тодоров Васил Александров Кирил Въжаров убийство Румяна Ченалова
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР