Осъденият е 76-годишния Александър Куранов, който ще излежава присъдата си

...
Осъденият е 76-годишния Александър Куранов, който ще излежава присъдата си
Коментари Харесай

Осъдиха по обвинение за измяна руски учен в областта на хиперзвуковите технологии

Осъденият е 76-годишния Александър Куранов, който ще излежава присъдата си в затвор с висока степен на сигурност и е санкциониран 100 хиляди рубли (1000 щатски долара), заяви представител на правосъдната система в Санкт Петербург.

Куранов е задържан през 2021 година По това време е бил общоприет шеф на Научноизследователския център за проучване на хиперзвукови системи, където е управлявал работа по новата версия на хиперзвуковия аероплан от руско време " Аякс ".

Президентът Владимир Путин неведнъж е казвал, че Русия е международен водач в хиперзвуковите ракети. Тази технология се отнася за оръжия, които могат да придвижват муниции със скорост над 10 пъти по-голяма от скоростта на звука.

Украйна заяви през април, че Русия е употребила пет хиперзвукови ракети " Циркон " от началото на войната при офанзиви по Киев. Путин удостовери през февруари, че Русия е употребила подобен вид ракети.

Куранов е упрекнат в предаване на секретна информация по отношение на проучванията си на хиперзвуковите технологии на задграничен жител, заяви през 2021 година организация " Интерфакс ".

Съдебният представител сподели, че правосъдното решение е взето след две правосъдни каузи. Делата в Русия за измяна и шпионаж нормално се гледат при закрити врата.

През последните години голям брой съветски учени са били упреквани в измяна по съмнение в предаване на сензитивна информация на непознати жители. Критици на Кремъл настояват, че арестите от време на време се правят на база безпочвена параноя, което се отхвърля от управляващите.

Данни от съветския Върховен съд, оценени от самостоятелната медия " Вьорстка ", сочат, че 39 души са наказани за измяна през последната година, спрямо 16 през 2022 година

В сряда в Русия беше анулирана присъдата на физик, който е бил наказан на 12 години затвор за предаване на секрети на неназована страна членка на НАТО. Делото ще се преглежда наново.

Професор Валерий Голубкин е работил в катедрата по теоретична и приложна аерохидромеханика в Московския физико-технически институт. Той беше арестуван в края на 2020 година по съмнение, а след това и приет за отговорен за хипотетично предаване на секретни технологии на чужденци. Адвокатът му съобщи, че Голубкин отхвърля обвиняванията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР