Осъдени за педофилия и трафик на хора няма да имат

...
Осъдени за педофилия и трафик на хора няма да имат
Коментари Харесай

ПП-ДБ предлага осъдени за педофилия и трафик на хора да нямат право да работят с деца

Осъдени за педофилия и трафик на хора няма да имат право да работят с деца, планува законопроект на „ – “ (ПП-ДБ), оповестиха от пресцентъра на „ “(ДБ). 

В препоръчаните промени в Закона за детето е записано, че осъдените за полови похищения против деца и трафик на хора, без значение дали са били оправдани, няма да имат право да работят в детски ясли, детски градини и учебни заведения. Те няма да могат да бъдат наемани и в организации в сферите на образованието, опазването на здравето и обществените действия, които се занимават главно с деца. 

В момента такава възбрана има единствено за педагогичен експерти, наказани за закононарушения от общ темперамент. Целта на законовите промени е да се ограничи рискът от незаконен рецидив при работа с деца, се показва в известието на Демократична България. 

В свидетелствата за съдимост ще се добави опцията за неосъждани за полови похищения против деца и трафик на хора. Работодателите, които работят с деца, са длъжни да изискват такива свидетелства от кандидатстващите за работа и при неспазване да осведомят Държавната организация за протекция на детето и Главна дирекция “Борба с проведената престъпност ”. 

В началото на годината служебният кабинет прие Национална стратегия за предварителна защита на насилието и злоупотребата с деца (2023-2026 г.) и План за деяние за нейното осъществяване за интервала 2023-2024 година. 1563 са сигналите за принуждение над деца през 2021 година, по които са работили мултидисциплинарните екипи по Координационния механизъм при принуждение към организацията за отбрана на правата на децата УНИЦЕФ. 516 сигнали за дете в риск са регистрирани за първото шестмесечие на 2022 година. От тях 337 са за принуждение над дете. 15 694 сигнала за онлайн принуждение над деца са постъпили в Националния център за безвреден интернет (2021 г.). 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР