Осъден на доживотен затвор без право на замяна поведе съдебна

...
Осъден на доживотен затвор без право на замяна поведе съдебна
Коментари Харесай

Халил се изходи 4 пъти в кофа и поиска 500 бона обезщетение

Осъден на пожизнен затвор без право на подмяна поведе правосъдна борба против (ГДИН), като изиска половин милион лв. обезщетение за 4 дни – от 23 до 26 април 2016-та, прекарани в Пазарджишкия затвор.

Халил Х. в началото предявил искания за 5 000 лв., само че в последния миг надул сумата с още две нули плюс лихвите от началната дата на престоя като „ непозната делегация “.

Мъжът бил конвоиран от Затвора в Ловеч до Пазарджик, с цел да се яви като очевидец по друго дело. При идването му го настанили в килия 127 в зоната с нараснала сигурност, оповестява Булнюз.бг.

В килията нямало хигиеничен възел и течаща вода, бил заставен да удовлетворява физиологичните си потребности в пластмасова кофа, която не се затваряла добре и килията миришела.

Това се отразило отрицателно върху човешкото му достолепие, претърпял „ интензивно непоправимо оскърбление “, както показва в жалбата си. В него се породили възприятие на гняв, нерви, безпокойствие, стрес, липса на предпочитание за живот, оскърбление на човешкото достолепие, рев.

Двама очевидци удостоверяват казаното от ищеца, като допълват, че Халил имал разстройство денем и ходел постоянно до тоалетна. През нощта обаче не желали да го извеждат до санитарното помещение.

Освен това бил мохамеданин и не можел да извършва ритуалното измиване преди молитва. Очите му били зачервени и сълзели. По прозореца липсвали стъкла, при дъжд пръскало вътре.

Един от очевидците декларира пред съда, че Халил има и други каузи против ГДИН, „ може би са към 60 “.

От администрацията на тъмничното заведение признават, че в килия 127 няма хигиеничен възел и непрекъснато течаща вода. Преди всяко хранене се обезпечава време за персонален тоалет в границите на 30 минути в обща умивалня и тоалетна.

През останалото време достъпът на пандизчиите от зоната с нараснала сигурност се обезпечава от постови служители на реда постоянно при нужда и декларирано предпочитание от наказаните – 24 ч. в денонощието. Уведомяването за това става със предупредителен бутон в помещението. При сигнал от него се извеждат неотложно.

В посочения интервал няма постъпила тъжба от Халил Х. за неосигурен достъп до хигиеничен възел и течаща вода.

От Административния съд в Пазарджик отхвърлят напълно желае, като се обосновават, че в тази ситуация не са позволени нарушавания, уронващи човешкото достолепие – изтезания, грубо или начовешко отношение, незадоволителна повърхност, храна, облекло, отопление, осветяване, продължителна изолираност и така нататък

Няма доказателства здравето на Халил да е потърпевшо. Свидетелите изброяват стеснение, терзание, отвращение, плачевно положение, раздразнителност, само че общо, без конкретизация.

Освен това те също водят каузи против ГДИН, тъй че показанията им не могат да се кредитират напълно.
Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд и е доста евентуално Халил да направи тъкмо това.

Откакто е с влезнала в действие присъда, той съвсем не е спирал да води каузи против държавни институции, в това число за дискриминация. 44-годишният мъж, който е родом от село в община Исперих, излежава допустимо най-тежкото наказване в пандиза в Ловеч.

Арестуван е на 13 октомври 1999 година за обир и ликвидиране. Получава първата си присъда пожизнен затвор без право на подмяна на 26 октомври 2000 година

През 2015 година битката му за неговата си правдивост стига до Европейския съд за правата на индивида в Страсбург. Към оня миг мъжът има зад тила си 11 присъди.

През 2002 година прокурорът приключва други такива, погасени по отминалост, в които е бил арестуван през разнообразни интервали през 1991, 1992 и 1995 година Печели делото, както и 4000 евро отплата за неимуществени вреди и 1102 евро за разходи.

Година по-късно получава втора присъда пожизнен затвор, откакто прави опит за ликвидиране на надзорник от Затвора в Плевен. Деянието не е осъществено по самостоятелни от нападателя аргументи.

Съдът прибавя и три години отнемане от независимост за потърпевш при случая различен чиновник, на който е нанесена лека телесна щета. /Марица.бг
тагове халил кофа 500 бона обезщетение
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР