Осъден на десет години затвор гражданин“ – включен в неуспешна

...
Осъден на десет години затвор гражданин“ – включен в неуспешна
Коментари Харесай

“Невалидната диплома” на Иван Гешев разкри истинските пороци на правосъдието у нас

Осъден на 10 години затвор „ жител “ – включен в несполучлива хибридна офанзива против обвинител №1, в която неуспех претърпяха и някогашни ръководещи
Останала отвън пропагандния фокус, тематиката е траяла, освен това на полето на Темида

Повече от година мина откогато три министерства бяха впрегнати да преравят личните си архиви и тези на Академията на Министерство на вътрешните работи в опит да се откри, че основният прокурор Иван Гешев в действителност няма тапия за приключено висше юридическо обучение. През лятото и ранната есен на 2021 година поредно трима служебни министри по това време – на образованието Николай Денков, на правораздаването Янаки Стоилов и на вътрешните работи Бойко Рашков, кой с решителност, кой с непотребни опити за внушения, бяха принудени да признаят, че по този начин както няма проблем с добитото през 1994 година във Висшия институт на Министерство на вътрешните работи юридическо обучение на обвинител №1, в никакъв случай не е имало проблем и за още десетки и даже стотици ученици на Школата в Симеоново, които през днешния ден са съдии, следователи, висши служители на реда, юристи или упражняват други юридически специалности.

Изкуствено основан, този проблем бе част от огромната хибридна интервенция по дискредитиране на обвинител №1 и неговото предварително премахване от поста. Поради неналичието и на минимална доза меродавност в операцията – „ Гешев няма тапия “, дейното мероприятие изчезна от мейнстрийма. Главният прокурор посрещна и изпрати още двама правосъдни министри, цяло едно постоянно държавно управление, което с гневна скорост искаше да го в профил, с цел да трансформира прокуратурата в бухалка против съперниците и в чадър на подмолни спонсори и кукловоди, само че в последна сметка претърпя исторически бърз неуспех.

Останала отвън пропагандния фокус, тематиката с „ дипломата на Гешев “ става известно обаче е траяла, освен това на полето на Темида. И там Иван Гешев е излязъл честен победител, тъй като две правосъдни инстанции – Административен съд София-град (АССГ) и Върховният административен съд, отхвърлят „ искова молба “ на „ безсънен жител “, който взел, че изискал оповестяването за оскъдна на дипломата на обвинител №1 на Републиката. Последното в действителност звучи несериозно и сигурно не заслужава внимание, най-малкото, с цел да не подтикне и други феновете на конспирациите да се вземат насериозно и да заливат съдилищата с всевъзможни тъжби и искови молби против министри, магистрати, висши държавни чиновници и представители на локалната власт. В съответната обстановка обаче нещата по никакъв начин не са безобидни, таман противоположното. Те демонстрират, че у нас в действителност има сериозен проблем в правосъдната система, както във връзка с търсенето на отговорност от причинители на закононарушения, по този начин и по повод отбраната на интереса на страната и нейните чиновници, в чието обвързване влиза да проверяват, упрекват и осъждат.

На 1 юни 2022 година тричленен правосъден състав на Върховния административен съд дефинитивно оставя без разглеждане „ искова молба “ от Адриан Чолаков, с която се оспорва придобиването на квалификацията „ правист “ от Иван Гешев през 1994 година Забележителното в цялата история е, че Чолаков стимулира правния си интерес да нападна юридическото обучение на основния прокурор с импортиран против него през 2012 година обвинителен акт от тогавашния редови прокурор в Софийска градска прокуратура Иван Гешев. Разбира се, както АССГ, по този начин и Върховен административен съд аргументирано оставят „ исковата молба “ неразгледана като разноските по делото оставят да заплати ищеца Чолаков.

„ Гражданинът “ Адриан Чолаков се оказва с забавна биография. В далечната 2010 година той е арестуван при интервенция на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, наречена „ Мошениците “. По това време Чолаков, който по обучение е стоматолог, бива упрекнат от задгранични вложители в присвояването на най-малко 1,6 млн. лева от активите на българското посланичество на немската компания „ Дьолер България “. Собствениците на компанията сезират управляващите, че през 2008 година Адриан Чолаков е източил парите от сметките на компанията. Докато това се случва, Чолаков стартира огромен градеж на екстравагантна постройка с формата на галактически транспортен съд в „ Панчарево “. Бизнесменът имал и първокласно студио за хубост в столицата, карал безценен джип „ Порше “, имал и други парцели край София.

Разследването на прокуратурата завършва извънредно бързо, като за късия период въз основата на финансови експертизи се потвърждават умишлени дейности на Чолаков по ощетяване на доверилите му се вложители от Германия. През 2012 година Софийски градски съд осъжда Адриан Чолаков на 10 години отнемане от независимост при първичен непоколебим режим, конфискация на половината от имуществото му и възбрана да се разпорежда с непознато имущество и активи в продължение на 13 години. Съдът признава, че Чолаков съзнателно е направил серия от финансови закононарушения, като характеризира действието като изключително тежко и също по този начин го осъжда да заплати на немските притежатели на компания „ Дьолер България “ източените над 1,6 млн. лева Прокурор по делото е Иван Гешев.

В кадровата информация на Гешев, налична от 2019 година, когато бе номиниран за основен прокурор, може да се открие благодарствено писмо от 14 януари 2013 година, изпратено от немските притежатели на „ Дьолер България “ до тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, по отношение на положителната работа на наблюдаващия прокурор от СГП по делото.

И всичко завършва дотук. Защото в това време Адриан Чолаков наема нов юрист, съучастник в една известна софийска адвокатска фирма, обслужваща все известни политици, властимащи, техните спонсори, известна със подмолното си въздействие върху част от съдиите в Съдебната палата. През 2014 година Софийският апелативен съд анулира присъдата на Софийски градски съд, като делото е върнато не на съда, а непосредствено на прокуратурата. Така се заобикаля опцията за митинг на правосъдния акт. Пет години по-късно през 2019 година, Софийският градски съд още веднъж осъжда Чолаков на седем години затвор, конфискация на една втора от имуществото му и възбрана да се разпорежда с непознати активи и имущество за период от осем години. През април 2020 година Апелативен съд-София още веднъж анулира присъдата и връща делото на първоинстанционния съд. Разпоредителното съвещание по проблема е било планувано за юни тази година, само че е отсрочено за средата на септември.

Случаят е бистър образец за това по какъв начин една съвършено свършена работа от проверяващите, освен, че може да бъде провалена от безпределно шиканиране в правосъдната фаза на наказателния развой, само че е индикативен и за тежката условност, в която българското правораздаване е затънало. Класическа история, при която назначен от непознат вложител за шеф злоупотребява с доверието, източва сдружението, като с парите развива личен бизнес. Измамените чужденци сезират Министерство на вътрешните работи и прокуратурата, които бързо разкриват закононарушенията, изправят пред съда причинителя и до такава степен.

На фона на това – „ жителят “ Чолаков взема решение да се причисли към хора на политическите проксита, които в услуга на подмолни кукловоди, се чудят по какъв начин да отстранят обвинител №1, та чак изпадат до такава степен изкуствено да фабрикуват тематиката за „ невалидната тапия “ на Гешев. Последното в действителност звучи като някаква пародийна мелодрама, само че единствено преди година тематиката се обсъждаше в продължение на часове от трибуната на българския парламент. Какво пречи тогава на един обвиняем, пък бил той осъждан два пъти на първа инстанция и два пъти оневинен, без изясненост дали и по кое време въобще ще се стигне до дефинитивна присъда, да заведе „ цивилен иск “, с който да нападна юридическата диплома на основния прокурор. Особено, в случай че се окаже, че Чолаков още употребява адвокатските услуги на същите лобисти, които посредством политическите проксита на олигархията в Народното събрание и по върховете на изпълнителната власт прокарват комфортни за нарушителите закони, с които даже унищожават съдилища и прокуратури, целенасочено се пробват да продължат да кадруват в Темида и най-сетне да слагат ярем на това пусто държавно обвиняване, чийто началник преди 10 години е получил признателност от тези толкоз нужни за стопанската система на страната непознати вложители.

В последна сметка от проваления опит на задкулисието да „ удари “ по Гешев с несъществуващия, само че изфабрикуван компромат за „ невалидната тапия “, още веднъж си личи, че у нас политиците в никакъв случай не са желали действителна битка с корупцията, каквото и да ви лъжат, изключително преди избори.
Източник: trud.bg
Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР